Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

EU projekt potiče alpsko i nordijsko skijanje za razvoj motoričkih i intelektualnih sposobnosti djece s teškoćama

Hrvatski skijaški savez osoba s invaliditetom već drugu godinu provodi projekt “Alpsko i nordijsko skijanje za djecu s teškoćama u razvoju” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a odobrenom je na pozivu “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”.

Glavni cilj projekta je poboljšanje motoričkih sposobnosti i intelektualnih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju.

U projektne aktivnosti uključena su djeca i mladi s tjelesnim oštećenjima lokomototnog sustava i djeca s intelektualnim poteškoćama, ukupno je uključen dvadeset i jedan korisnik, od sedme godine starosti pa do osamnaeste godine, a približno je podjednak broj zastupljen po spolovima – navodi Dragan Katunar, voditelj projekta.

Naime, zbog poteškoća s kojima su suočena ta djeca s osobitom pažnjom trebaju pristupiti razvijanju svojih motoričkih i intelektualnih sposobnosti kako bi ih krajnje poboljšali tako da mogu svakodnevno samostalno obavljati sve zadaće u svom životu sa što manje ovisnosti o drugim osobama.

Upravo u tome pomaže ovaj projekt koji se provodi s dva partnera – Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava i Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica koji obrazuju djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Svakom djetetu je od izuzetnog značaja razvoj motoričkih i intelektualnih sposobnosti, a kod ove skupine to još više dolazi do izražaja – objašnjava Katunar.

Sva postignuća korisnici će imati priliku pokazati na skijaškom kampu od 14. do 8. travnja 2020., te velikom okupljanju svih sudionika u lipnju u Dugom Selu, kao i svakodnevnim trenažnim procesima. Korisnici projekta su osobito atraktivni u toplijim mjesecima s aktivnostima nordijskog trčanja na ski rolama na zagrebačkom Bundeku i Jarunu gdje su rado viđeni gosti.

Ono na što smo ponosni jest što smo kod naših polaznika projekta razvili potrebu za svakodnevnim sportskim aktivnostima te da oni razumiju koja je to dobrobit za njih.

Osobito je zadivljujuće kada su viđeni na skijalištu ili stazama i kada pokažu kako mogu svladati i najteže motoričke zadatke kao i svi drugi koji nemaju takvih poteškoća – zaključuje Katunar.