Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt JUDO INclusion pomaže djeci s teškoćama u razvoju da se osjećaju sigurnijima i neovisnijima

foto: malisportasi.net

Dobrobit projekta „JUDO INclusion“ – Aktivan i zdrav – Rijeka, kojeg sufinacira Europski socijalni fond je velika za svako dijete koje se osjeća „drugačije“.  „JUDO INclusion“ je projekt tjelesne aktivnosti koji uključuje djecu s mentalnim teškoćama, autizmom, ADHD-om, s osjetilnim ili senzorskim poremećajima sluha i vida, djecu s motoričkim poteškoćama te s Down sindromom. Jedan od glavnih zadataka ovog europskog projekta je edukacija opće populacije djece kako bi naučili prihvaćati i poticati svoje vršnjake s teškoćama u razvoju da postanu ravnopravni članovi zajednice .

Projekt provodi Judo klub Rijeka s obučenim trenerima za rad s djecom s teškoćama u razvoju. Djeca s teškoćama u razvoju više su ograničena u sudjelovanju u sportskim aktivnostima od svojih vršnjaka, a jaz se širi odrastanjem. Zato je pokrenut „JUDO Inclusion (JudoIN)“. Dijete s teškoćama u razvoju ima poteškoće i u socijalizaciji i teško im se družiti s drugom djecom, jer se osjećaju drugačije, a to lako rezultira izolacijom i isključenjem iz okoline. Djeca s teškoćama u razvoju svaki su dan  suočena s time što ne mogu, kao i njihovi roditelji.

„JUDO INclusion“ aktivnosti kod djeteta s posebnim potrebama izgrađuju stav „ja to mogu“ umjesto stava „ja ovo ne mogu“. Svaki dan u judu će im pomoći da se osjećaju sigurnijima i neovisnijima. I što je najvažnije, radosnijima. Socijalna inkluzija kroz judo sport je zato iznimno korisna za djecu s posebnim potrebama, jer im omogućuje da budu društveno i fizički aktivni.

Hrvatski judo savez je važan partner za projekt kao krovna judo organizacija u Hrvatskoj koja omogućava provedbu projekta u Rijeci te obližnjim gradovima. Pri tome, Hrvatski judo savez je važan pri obuci judo trenera za rad s ciljnim skupinama i osvješćivanju vezanom za integraciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u redovne sportske programe.

JUDO IN je judo za sve: judo je sport s vrlo širokim rasponom uključivanja u vježbanje odraslih i djece različitih tjelesnih mogućnosti. U Japanu kažu da judo vježbaju svi od 5. do 105. godine života. Judo se pokazao kao izvrstan sport za socijalnu inkluziju, a iznimno je koristan za djecu s posebnim potrebama, jer im različitim spektrom prilagođenih vježbi omogućuje da budu fizički i društveno aktivni.

Leonardo Bressan je liječnik, specijalist obiteljske medicine, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine za Primorsko-goransku županiju i predsjednik Judo kluba Rijeka, objašnjava kakav je utjecaj juda na zdravlje onih koji ga treninraju.

„U zdravstvenom smislu judo je vrlo dobar za zdravlje, jer ima jedinstvene karakteristike. Osim što je anaerobni sport, pa nauči organizam najoptimalnije koristiti kisik, što je dobro za imunološki sustav, judo je jedina sportska aktivnost koja gotovo do savršenstva razvija sposobnosti koordinacije tijela u prostoru. Mozak dobiva podatke o položaju tijela u prostoru iz zglobova, organa za ravnotežu unutarnjeg uha, iz centra za vid. Usklađivanje te mase podataka odvija se kontinuirano dok traje judo aktivnost.

Judaši imaju harmoniju pokreta i izvan treninga i vidi se da imaju drukčiju stabilnost tijela u prostoru. Pored toga, bavljenje judom dijete nauči poštivati drugoga, veseliti se svakom pa i najmanjem svom uspjehu, nauči ga samokritičnosti i da se svaka pobjeda u bio kojoj sferi života sastoji od prethodnog niza poraza” – objašnjava dr. Bressan.

Slaviša Bradić, glavni trener Judo kluba Rijeka i glavni tajnik Riječkog sportskog saveza, govori o počecima treniranja djece s teškoćama u razvoju: „Kada smo se u školama susretali s djecom s teškoćama u razvoju, nismo se pravili da ih ne vidimo. A kako me zanimaju svi segmenti juda odlučio sam približiti judo i toj djeci. U Centru za odgoj i obrazovanje dogovorili smo prezentaciju projekta JudoIN za roditelje, i pokazali smo im kako se svaki judo element, tehnika i princip vrlo jednostavno adaptiraju na svaku ljudsku konstituciju, drugačiji su samo ciljevi i metodike. Prezentirali smo takav judo trening u dvorani s našim obučenim trenerima za rad s djecom s teškoćama u razvoju i prikazali smo im bi kako bi to izvodila njihova djeca. Pojašnjavao sam pozitivne učinke vježbanja i tako smo krenuli. Ta su djeca danas članovi Judo kluba Rijeka, uključena u sve aktivnosti, polažu za judo pojas, sudjeluju u našim prezentacijama na Korzu za Olimpijski dan, kad god prezentiramo judo i oni su s nama“ – zaključuje Bradić.