EHO, Nekategorizirano

Požeški športski savez završio 18-mjesečni projekt uključivanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti

Kroz projekt se nastojalo poboljšati pristup i sudjelovanje u športskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti

Požeški športski savez, kao nositelj projekta, potpisao je 27. rujna 2018. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 809.418,60 kuna za projekt ‘Zajedno u športu’ koji je proveden u suradnji s partnerima Gradom Požega i Športskim klubom Croatia.

Projekt ‘Zajedno u športu’ sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2014.-2020., a vrijeme provedbe je bilo 18 mjeseci.

Kroz projekt se nastojalo poboljšati pristup i sudjelovanje u športskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti.

Aktivnosti projekta:

– unapređenje športskih sadržaja, integracija osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i jačanje kapaciteta trenera, športskih instruktora i voditelja,

– osiguranje pristupačnosti i nabava opreme za proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju,

– promidžba i vidljivost,

– upravljanje projektom i administracija.

Ovim aktivnostima se nastojalo pružiti svima jednaku mogućnost sudjelovanja u svim športskim aktivnostima.

Prijenosni govorni pikado, boće, kugle za kuglanje, čunjevi, staza za trčanje, trenažer, bazensko dizalo koje je postavljeno na Gradskim bazenima Požega, samo je dio opreme koja je nabavljena u ukupnoj vrijednosti od 176.400,00 kuna, a sve to kako bi se osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju kroz projekt pomoglo u bavljenju športom.

Uz voditelja projekta, dodatno su zaposlene dvije osobe kao športski trener/voditelj koji su radili s korisnicima na aktivnostima tjelovježbe, boćanja, kuglanja, pikada, a u ljetnim mjesecima i na aktivnostima plivanja.

Za športske trenere održane su edukacije kako bi osobama s invaliditetom omogućili što bolji pristup i pružili podršku u bavljenju športom.

Posebno zanimljiva bila su četiri održana natjecanja/druženja u boćanju, pikadu i kuglanju gdje su se okupili svi sudionici projekta i s veseljem sudjelovali. Suradnja sa svim sudionicima projekta od posebnog je značaja i njihov odaziv bio je izuzetno bitan za razvoj projekta.

Iako je projekt završen, ostalo je pozitivno iskustvo kojim su se stekli nova poznanstva, znanja i vještine.

Anita Blažinović, In portal