Nekategorizirano, Stajališta

Nagrada "Zagrepčanka godine" Sandri Perković

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, koja će se održati 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, 16 zaslužnih pojedinaca te tvrtaka i institucija dobit će nagrade, a nagradu “Zagrepčanka godine” dobit će hrvatska sportašica te gradska i saborska zastupnica Sandri Perković.
Prijedlog su jednoglasno u četvrtak prihvatili zastupnici Gradske skupštine na temelju liste dobitnika koju je sastavio Odbor za javna priznanja među 124 pristigla prijedloga. Odbor je odabrao njih 15, a popisu su dodali i Milanu Vuković-Runjić, književnicu, kolumnisticu i izdavačicu, koju je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se Zagrepčanima i onima koji rade na području grada, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskome i praktičnom radu i djelovanju u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Zagrebu.

Ove godine tu će nagradu dobiti rektor Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, sportaš Branimir Budetić, sociolog, teolog, umirovljenik, predsjednik Udruge “Pasionska baština” Jozo Čikeš, izvanredni profesor Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijan Hržić.
Nagrada će se dodijeliti i filmskom redatelju Daliboru Mataniću, ravnatelju Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Anti Nazoru i pjevačici zabavne glazbe Gabi Novak.
Dodijelit će se i akademskoj glazbenici, orguljašici, redovitoj profesorici u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Ljerki Očić, profesorici književnosti i filozofije, pjesnikinji, prozaistici, esejistici, scenaristici i književnoj urednici Mariji Peakić-Mikuljan, profesorici pedagogije Editi Slunjski i onkologu Mirku Šamiji.

Nagradu će dobiti i Centar za ženske studije, Institut “Ruđer Bošković”, istraživački tim projekta “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba” Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” te Udruženje obrtnika grada Zagreba.