Aktualno, Nekategorizirano

Inicijativa Vratite magnoliju zahtijeva od Skupštine da osudi devastaciju na Meštrovićevom paviljonu

34984601_456873914764282_5440828449897840640_oOporbeni klubovi izjasnili su se da će na idućoj, četrnaestoj sjednici Gradske skupštine, podržati prijedlog klubova Lijevog bloka i GLAS-a koji traže hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma dok se ne provede stručna i javna rasprava, savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti Donji grad i pribavi očitovanje Ministarstva kulture o radovima, priopćila je inicijativa Vratite magnoliju u četvrtak.

Na 11. protestnom druženju održana je tribina s predstavnicima pet klubova gradskih zastupnika, gdje je inicijativa Vratite magnoliju zatražila da se očituju kako će glasati na sjednici Gradske skupštine.

Inicijativa je pozvala zastupnike da osude devastaciju na Meštrovićevom paviljonu i zelenilu oko njega. Neophodnim smatraju da Gradska skupština jasno stane u zaštitu provedbe temeljnih pravila koja su na snazi s ciljem zaštite kulturnih dobara u gradu te stavova javnosti i birača.

Stotinjak nazočnih postavljalo je pitanja predstavnici kluba nezavisne liste Sandri Švaljek, Mateju Mišiću iz kluba SDP-a, Dubravki Brezak Stamać iz kluba HDZ-a, Tomislavu Tomaševiću iz Lijevog bloka i Anki Mrak-Taritaš iz GLAS-a, dok se klubovi stranaka Milan Bandić 365 i Neovisni za Hrvatsku nisu odazvali pozivu.

Upitana kako će glasati njihov klub, predstavnica kluba HDZ-a, partnera u vladajućoj koaliciji, odgovorila kako će njihov klub ‘pažljivo proučiti stav i mišljenje struke, a posebno stav Ministarstva kulture’, stoji u priopćenju.

Iz inicijative su ustvrdili kako su ustanovljene brojne nepravilnosti u realizaciji spornoga zahvata te da su se relevantna struka i brojni građani izjasnili protiv devastacije.

Inicijativu čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa A kad će park, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiru ih Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građani