Nekategorizirano, Stajališta

Freedom House: Najniža ocjena demokracije i ljudskih sloboda u Srbiji u posljednjih 15 godina

Najniza-ocjena-demokracije-i-ljudskih-sloboda-u-Srbiji-u-posljednjih-15-godina_ca_largeTemeljne slobode i demokratske institucije u Srbiji nastavile su nazadovati tijekom 2017. godine, a Srbija je u izvješću “Zemlje u tranziciji” američke nevladine organizacije Freedom House (FH) dobila najnižu ocjenu u posljednjih 15 godina, objavili su u četvrtak beogradski mediji pozivajući se na Glas Amerike (VOA).

“To je najniža ocjena demokracije koju je Srbija dobila u izvješću FH od 2003. godine”, izvijestio je Glas Amerike.

U 2017. godini poglavito je, prema ocjenama FH, “pogoršana situacija u području neovisnosti medija, civilnog društva, nacionalne demokratske uprave i uvjeta održavanja lokalnih izbora”.

“Sloboda medija je nastavila opadati, dok su zatvoreni neki od malobrojnih preostalih neovisnih medija”, ocijenio je FH ustvrdivši da je opala i kvaliteta demokratske uprave na lokalnoj razini te da su lokalni izbori održani “u ozračju primjetnog zastrašivanja”.

Glas Amerike prenosi također kako je Freedom House u svom izvješću utvrdio kako je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nastavila praksu “postizbornog preuzimanja” oporbenih vijećnika lokalnih skupština kako bi “preuzela što više ovlasti i resursa na lokalnoj razini”.

Freedom House također konstatira da nije bilo značajnijih reformi na planu vladavine zakone niti u sustavnim rješenjima u borbi protiv korupcije.

Podsjećajući na predsjedničke izbore na kojima je 2017. aktualni šef države Aleksandar Vučić pobijedio osvojivši više od 55 posto glasova u prvom krugu, FH naglašava kako su izbori “u cijelosti odrazili volju naroda”, ali su “brojni problemi, očigledni u izbornim ciklusima od 2012. godine” bili vidljivi i na predsjedničkim izborima 2017, a neki su, kako tvrdi, “postali još ozbiljniji”.

Pozivajući se na izvješća OESS-a i srbijanske civilne organizacije CRTA o neuravnoteženom medijskom izvještavanju o kandidatima, pritisku na djelatnike u javnom sektoru, njihove obitelji i prijatelje i zloupotrebu administrativnih resursa, FH navodi kako je sve to “značajno utjecalo” na to da “okolnosti izborne utrke idu u prilog Vučiću”.

Objašnjavajući postizbornu tranziciju vlasti u Srbiji 2017. američka nevladina organizacija podsjeća da je Vučić ostao premijer tijekom kampanje za predsjedničke izbore i dva mjeseca po završetku izbora te da je koncem svibnja podnio ostavku i prisegnuo kao šef države, dok je nova premijerka Ana Brnabić od Vučića preuzela uglavnom nepromijenjen sastav vlade.

“Dok je izbor proeuropski orijentirane premijerke dočekan sa širokim odobravanjem, uključujući većinu zemalja Europe i u Sjevernoj Americi, ipak je više zabrinjavala činjenica što i novi predsjednik i premijerka nisu ostavili nikakvu sumnju da će prava vlast počivati u rukama predsjednika (Vučić), iako su njemu ustavom povjerene pretežno simbolične ovlasti”, naveo je u svom izvješću Freedom House.

Prema ocjenama FH-a, aktualna srbijanska vlada ostvarila je “neke značajne uspjehe”, a konstatira se da je “proces pregovora o prijemu u EU napredovao sporo, ali postojano” te da je postignut uspjeh u “stabiliziranju javnih financija i smanjenju javnog duga”, uz “umjerene pozitivne reforme” u poboljšanju poslovnog ozračja.

Istodobno, FH ukazuje na to da se u pregovorima o normalizaciji odnosa s Kosovom postiglo “malo stvarnog napretka”, unatoč pozivu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog u Srbiji o budućim odnosima Srbije i Kosova. (Hina)