Nekategorizirano, Svijet

“Napalm djevojčici” dodijeljena Nagrada za mir grada Dresdena

EPA
EPA

Kim Phuc Phan Thi, poznatija kao “Napalm djevojčica” s jedne od najpoznatijih ratnih fotografija iz Vijetnamskog rata, dobitnica je ovogodišnje Mirovne nagrade grada Dresdena koja joj je dodijeljena na svečanosti u ponedjeljak navečer.

“Moj je san pomoći da svijet postane bolje mjesto za život”, rekla je Kim Phuc Phan Thi prilikom dodjele nagrade u Dresdenu.

“Zahvalna sam za to što sam još živa i da sam iz onog što sam proživjela naučila kako pomoći drugima koji su pretrpjeli bolove, ozlijede i muke”, rekla je danas 55-godišnja Kim Phuc Phan Thi.

Nagrada za mir grada Dresdena joj je dodijeljena zbog aktivnosti njezine zaklade koja se od 2002. brine o djeci iz ratnih područja.

Njezina zaklada diljem svijeta gradi škole, sirotišta i medicinske ustanove za djecu. Posljednji projekt joj je knjižnica u selu iz kojeg dolazi i u kojem je 1972., nakon jednog napada napalm-bombama, kao devetogodišnjakinja zadobila teške opekotine i nakon čega je nastala poznata fotografija koja je utjecala na promjenu stava američke javnosti o ratu u Vijetnamu.

Kim Phuc Phan Thi, koja i danas trpi posljedice opekotina, u međuvremenu živi u Kanadi i jedna je od UN-ovih mirovnih veleposlanica.