Aktivizam, Nekategorizirano

Njujorški multimedijalni umjetnik i aktivist Joey Skaggs u Rijeci

Joey Skaggs u filmu Art of the Prank, Relight Films, Drugo more
Joey Skaggs u filmu Art of the Prank, Relight Films, Drugo more

Udruga Drugo more 5. i 6. svibnja u riječku Filodrammaticu (Korzo 28, prvi kat) dovodi njujorškog multimedijalnog umjetnika, aktivista, predavača i šaljivdžiju Joeyja Skaggsa, jednog od pionira korištenja medijskih podvala u aktivističke svrhe. Još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, Skaggs iskorištava masovne medije kao pozornicu za svoje performanse, promovirajući svoje nastupe kombinacijom gerilskih taktika, tradicionalnog oglašavanja i tehnika odnosa s javnošću.

Tijekom karijere promijenio je nekoliko persona, kao što su Kim Yung Soo, Joe Bones, Joseph Bonuso, Giuseppe Scaggioli, Dr. Joseph Gregor i velečasni Anthony Joseph. Bio je liječnik, odvjetnik, indijanski poglavica, direktor bordela za pse i banke sperme za slavne, te vođa paravojne organizacije Fat Squad kojoj je cilj bio iskorijeniti pretilost. Iz žohara je uspio izdvojiti vitamin koji liječi sve bolesti na svijetu, a jedini je čovjek kojemu je ikada uspjelo jedreći na dasci stići od Havaja do Kalifornije. Ove i mnoge druge podvale američki i međunarodni mediji već pedeset godina marljivo prenose kao istinu, iako je svaka od tih tzv. vijesti zapravo umjetničko-protestni čin konceptualnog umjetnika i performera Joeyja Skaggsa. Njegove medijske podvale savršeno satiriziraju društveno-političke i kulturne probleme, s ciljem razotkrivanja licemjerja i poticanja društvenih promjena. O Skaggsovom dugogodišnjem radu prošle je godine snimljen dokumentarni film Art of the Prank, u kojem ga redatelj Andrea Marini prati u odluci da izvede dotada najzahtjevniju podvalu u svojoj karijeri.

U četvrtak 5. svibnja, s početkom u 20 sati, Skaggs će u Filodrammatici održati predavanje Činiti razliku: umjetnost i medijski aktivizam, u kojem će predstaviti neke od svojih najprovokativnijih i najuspješnijih uradaka, te kronološki opisati razdoblje od pedeset godina manipuliranja medijima radi naglašavanja važnih društvenih pitanja. Kao predani i strastveni zagovornik medijske pismenosti, nezavisnog mišljenja i kreativnog aktivizma, Skaggs uvijek otkriva istinu iza svojih podvala i objašnjava svoje namjere. U predavanju će naglasiti važnost analiziranja skrivenih poruka u vijestima, propitivanja autoriteta u svim njegovim oblicima, traženja više od jednog izvora informacija i suzdržavanja od slijepog vjerovanja svemu što pročitamo, vidimo ili čujemo.

Idućeg dana, u petak 6. srpnja, Skaggs će voditi radionicu Društveni aktivizam kroz manipulaciju medijima, na kojoj će polaznici odabrati društvena pitanja koja ih zabrinjavaju, analizirati ciljanu publiku, te zasnovati i možda ostvariti plan vlastite akcije. S obzirom na to da je broj sudionika ograničen, mjesto na radionici potrebno je rezervirati putem e-maila, o čemu pronađite više na internetskoj stranici udruge Drugo more.

Program će se održati na engleskom jeziku, a ulaz na sve sadržaje je besplatan