Aktivizam, Nekategorizirano

Nova stranica za psihološku podršku nezaposlenima i svima koji se bore sa stresom i traumom

Mnoge nezaposlene osobe nađu se u situacijama u kojima ne uspijevaju zadovoljiti vlastite potrebe. Za neke od njih stanje nezaposlenosti traje dugo vremena što znači i mogućnost dugotrajnijeg stanja neugodnih emocija koje se isprepliću, pojavljuju bez najave i zbunjuju. Pojava neugodne emocije (straha, frustracije, dosade, tuge, srama, razočaranja, ljutnje…) prvi je znak da u tom trenutku u okolini ne uspijevamo pronaći način kako dobiti ono što nam je potrebno. Prvi korak u kontroli emocija je trenutak kada prepoznamo da doživljavamo neugodnu emociju i da ona proizlazi iz neusklađenosti onoga što mi želimo u odnosu na ono što nam okolina nudi – navodi u priopćenju udruga Mentor.

Zadovoljstvo nam je predstaviti Vam našu novu internetsku stranicu koja je nastala u sklopu projekta ”D.O.T.S. – Djelotvoran odgovor na traumu i stres” s ciljem pružanja osnovne informativne i psihološke podrške prvenstveno nezaposlenim osobama koje se u okolnostima nezaposlenosti suočavaju s nizom životnih izazova s kojima se ponekad teško nositi (neizvjesnost, gubitak, ugroženost, strah i dr.), ali može biti od koristi i svima koji su doživjeli stres, krizu ili traumu i potreban im je neki oblik podrške.

Osim informativnih članaka, na stranici se nalaze upitnici, video i audiozapisi te različite praktične vježbe namijenjene boljem upoznavanju sebe te prakticiranju efikasnih strategija suočavanja sa stresom. Svakako, sadržaji na ovoj web stranici ne mogu zamijeniti stručnu psihološku podršku i pomoć, koju pružaju psihoterapeuti, psiholozi i drugi stručnjaci za mentalno zdravlje.
Pogledajte više na: https://dots.mentor-split.hr/

Projekt ”D.O.T.S.” provodi se u partnerstvu s Caritasom Splitsko – makarske nadbiskupije, Klubom trudnica i roditelja Split i Društvom psihologa u Splitu i traje 15 mjeseci. Iz svake organizacije jedna osoba odabrana je kao član radne skupine koja je radila na izradi sadržaja za internetsku stranicu. U izradi stranice tako su sudjelovali: mag. psih. Lucija Ivić, dipl. psih. Adrijana Bedrica, dipl. psih. Marijana Petrić Maršić, dipl. psih. Katarina Čolak Jurić, dr.sc. Ivana Burić, mag.theo. Ivan Kolak te web designer Mate Žaja.

Ukupna vrijednost odobrenih sredstava iznosi 449.499,01 kn (59.658,77 €). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 382.074,16 kn (50.709,96 €). Projekt je sufinancirao Državni proračun na poziciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 67.424,85 kn (8.948,82 €).

Projekt “D.O.T.S. – Djelotvoran odgovor na traumu i stres” ima za cilj jačanje kapaciteta OCD-a koje su u svom radu usmjerene na ranjive skupine, za učinkovitiji i pravovremeni odgovor na kriznu situaciju. Projektne aktivnosti uključuju supervizijsku podršku stručnjacima za online rad s korisnicima. Radna skupina stručnjaka izradit će online alat za samopomoć usmjeren osobama koje se nose sa stresom i traumom u kriznoj situaciji te online radionice za iste korisnike.