Nekategorizirano, Svijet

Odaslano “ljubavno pismo” za ostanak Velike Britanije u EU-u

Izvor i foto:HINA
Izvor i foto:HINA

Više od 140 europskih uglednika iz područja sporta, kulture i znanosti napisalo je “ljubavno pismo” Britancima pozvavši ih da odaberu ostanak u Europskoj uniji na referendumu 23. lipnja, prenosi HINA.

Među potpisnicima su švedski glazbenik Bjorn Ulvaeus, jedan od članova osnivača skupine ABBA, dobitnica Nobelove nagrade za književnost Njemica Herta Mueller, belgijski redatelji Jean-Pierre i Luc Dardenne te glumice Isabella Rossellini i Nathalie Baye. Pridružili su im se i nizozemski filmski redatelj Paul Verhoeven te njemački nogometaš Per Mertesacker.

“Željeli bismo izraziti do koje mjere cijenimo prisustvo Velike Britanije u Europskoj uniji. Ne povezuju nas samo ugovori s vašom zemljom već i divljenje i ljubav. Svi se nadamo da ćemo tu povezanost nastaviti”, pišu oni i zaključuju: “Velika Britanijo, ostani, molimo te”.

Objavljeno u četvrtak u književnom časopisu Times Literary Supplement, pismu je namjera uvjeriti neodlučne da odaberu ostanak na referendumu predviđenom za tri tjedna.

Po anketama, svaki peti Britanac još nije donio odluku. Ako ih se ne uzme u obzir, oni koji su za ostanak u EU pobijedili bi tijesno s 51 posto glasova, prema posljednjim anketama.