EHO, Nekategorizirano

Održan okrugli stol o kvalitetnim medijskim praksama u izvještavanju o socijalno ranjivim skupinama

Centar za razvoj mladih u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr koji provodi u partnerstvu s udrugom Pragma organizirao je okrugli stol Kvalitetne medijske prakse: kako izvještavati o socijalno ranjivim skupinama?. Održan je u četvrtak, 14. srpnja, s početkom u 11 sati na platformi Zoom, a prijenos uživo mogao se pratiti i na portalu Studentski.hr.

Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati projekta SIMS, kao i publikacija namijenjena medijskim djelatnicima nastala u sklopu projekta, s posebnim osvrtom medijskih stručnjaka i medijskih djelatnika na problematiku izvještavanja o socijalno ranjivim skupinama.

Može li se svijest samih medijskih djelatnika – a samim time i javnosti – o socijalno ranjivim skupinama uopće promijeniti, što je sve potrebno napraviti kako bismo to postigli i kakve medijske prakse pritom treba slijediti komentirali su Ivona Šeparović, novinarka i stručna suradnica u Savezu SUMSI gdje je vodila projekt Equality in Media, Ivana Sučić, novinarka Hrvatskog radija, Marija Granić i Nedjeljko Marković iz udruge Pragma i Iris Delić iz Centra za razvoj mladih.

Sudionici su se složili kako su mediji i medijski djelatnici važan čimbenik u oblikovanju svijesti javnosti o društveno relevantnim pitanjima, no, budući da su često izloženi vremenskim pritiscima i tržišnim zahtjevima, svakodnevno plasiraju sadržaj neosjetljiv na socijalno ranjive skupine.

Takav sadržaj, u konačnici, negativno utječe na sliku javnosti o problemima, potrebama, izazovima i politikama vezanima uz socijalno ranjive skupine, čime se njihove pripadnike u javnosti dodatno marginalizira. Također je važno, istaknuli su sudionici, poraditi na medijskoj pismenosti javnosti jer odgovornost za kvalitetniji medijski sadržaj leži i u konzumentima sadržaja, ne samo medijskim djelatnicima.
Snimku okruglog stola moguće je pogledati i na YouTube kanalu Studentski.hr TV.

Projekt SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr provodi udruga Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna. (Izvor: Studentski.hr)