EHO, Nekategorizirano

Održan Znanstveni doručak u Puli

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva i Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. u suradnji s partnerima na projektu STEM udruga za popularni STEM u subotu 22. travnja od 9 do 12 sati  za djecu i sve zainteresirane građane otvorila je vrata Centra za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije (CPZI) te vezani novoopremljeni Znanstveni vrt kako bi uz stručno vodstvo velike i male posjetitelje  iz prve ruke upoznala sa svime što centar i vrt, opremljen uz pomoć EU fondova, nude i djeci i odraslima.

Događanje nazvano Znanstveni doručak prvi je nizu od 5 tematskih događanja pod tim nazivom koji će se u Znanstvenom vrtu CPZI-a održavati tijekom travnja i svibnja ove godine.

Bogat program ove subote tematski je bio vezan uz obilježavanje Dana planete Zemlje, uključivao je stručno vodstvo po Znanstvenom vrtu kako bi svi sudionici imali priliku na najbolji mogući način upoznati se s eksponatima koji su u njemu postavljeni. Na nekoliko punktova održana je znanstvena animacija s raznim sadržajima poput Ludog laboratorija u kojem su se izvodili pokusi, Mozgaonica s raznim sadržajima iz STEM područja, pokazane su zanimljive meteo prezentacije sve s ciljem približavanja znanosti i STEM područja svekolikoj javnosti.

Aktivnost Znanstvenih doručaka realizira se u okviru ESF projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM (UP.04.2.1.10.0065), čiji je ključni cilj unaprjeđenje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. 

Nositelj projekta je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Udruga matematičara Istre, Udruga robotičara Istre, Udruga Morski obrazovni centar Pula i Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta je 326.766,42 eura, od čega je 277.751,46 eura sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 15 posto Državni proračun na poziciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.