Aktivizam, Nekategorizirano

Održana akcija “Udomljavanje je fora” pod motom “Lanac odlazi u prošlost!”

Ovo je bio podsjetnik na potrebu udomljavanja velikoga broja napuštenih životinja
Ovo je bio podsjetnik na potrebu udomljavanja velikoga broja napuštenih životinja

U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog skloništa za nezbrinute životinje i Ustanove Zoološki vrt te u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, na Trgu bana Jelačića održana je još jedna akcija Udomljavanje je fora, a već tradicionalno, akciji se priključio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prenosi eZadar.

Akcija je ovaj put održana pod motom Lanac odlazi u prošlost! kako bi se potaknula svijest građana o štetnosti držanja pasa na lancu, što je gradskom odlukom u Zagrebu i zabranjeno prošle godine, a trenutno je u tijeku i izmjena Zakona o zaštiti životinja, s istim ciljem.

Na info štandu su se dijelili edukativni letci u cilju senzibiliziranja javnosti vezano za nenapuštanje kućnih životinja, kao i protiv držanja pasa na lancu, a brojni građani su mogli upoznati i simpatične pse iz skloništa koji traže novi dom.

Cilj akcije ‘Udomljavanje je fora’ je poticanje građana na odgovornost prema kućnim ljubimcima, ali i podsjetnik na potrebu udomljavanja velikoga broja napuštenih životinja. Na odgovorno vlasništvo ovom je prilikom pozvala Tatjana Zajec voditeljica zagrebačkog skloništa za napuštene životinje.

Nakon akcije za pse udomljene u sljedeća dva vikenda, udomitelje podržava hranom Royal Canin prema veličini udomljenog psa i zaštitu protiv buha i krpelja Frontline za mjesec dana (ampulu Frontline Combo).

– Psi su vrlo socijalna i druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama, piše udruga Prijatelji životinja s opširnim pojašnjenjem:

– Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda i ugrožava njihovu dobrobit. Inače vrlo prijateljski raspoloženi psi, kad ih držimo zavezane, postaju nesretni, anksiozni, dolazi do razvoja neuroza i često i agresivnosti. Lanac koji je stalno na vratu dovodi do ozljeda i boli, a ogrlice ili i sam lanac bolno urastaju unutar kože psa. Psi su sjedeći mamci za ugrize insekata i parazita te uvijek postoji visok rizik od omotavanja lancem, ugušenja, maltretiranja ili čak napada od drugih pasa i ljudi.

Takvi psi često ne budu pravilno hranjeni, lancem se prevrne zdjela s vodom pa ostaju satima žedni, nemaju dobru veterinarsku skrb ili zaštitu od sunca. Po zimi su na snijegu i hladnoći i nemaju dostupan zaklon od vremenskih neprilika. Uobičajeno je da spavaju u svojem malom zaprljanom prostoru jer ga njihovi vlasnici neredovito čiste.

Najvažnije od svega, upravo zato što su željni pažnje i ljubavi, a vlastita obitelj ignorira ih i ne ponaša se prema njima kao prema članovima obitelji, nerijetko ne dobiju ni minimum privrženosti i ljubavi koje su sami spremni dati, već postaju agresivni i opasni za ljude oko sebe.

Grad Zagreb donio je 2015. godine odluku kojom je zabranjen ovakav način držanja pasa, a ovim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrana držanja stalno vezanih pasa vrijedit će i za cijelu Hrvatsku.

Prijatelji životinja pozivaju sve da ne kupuju pse, nego da ih udomljavaju i da se prema psima o kojima skrbe ponašaju kao prema članovima obitelji te ih ne drže vezane na lancu ili zatvorene cijelo vrijeme u boksu.