EHO, Nekategorizirano

Održivi turizam – jedini mogući put

Premda projekt SEA-Med završava nakon 3 godine, ova je priča započela prije gotovo jednog desetljeća
Premda projekt SEA-Med završava nakon 3 godine, ova je priča započela prije gotovo jednog desetljeća

Punu dvoranu „zelenog“ hotela Split u Podstrani pozdravili su svi predstavnici partneri projekta, a za ugođaj se pobrinula klapa Ladesta s otoka Lastova.

Projekt usmjeren na parkove prirode Lastovsko otočje i Telašćica proveli su partneri – Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo turizma i Hrvatska agencija za okoliš.

Premda projekt SEA-Med završava nakon 3 godine, ova je priča započela prije gotovo jednog desetljeća. Naime, još 2008. krenuo je projekt MedPAN South koji je rezultirao 1. Konferencijom morskih zaštićenih područja. Njegov nasljednik, usmjeren na parkove prirode Lastovsko otočje i Telašćica, zadržao je viziju očuvanja prirode i održivog turizma.

– Hrvatski turizam treba ići u smjeru održivosti, a za morska zaštićena područja to je jedini mogući put. Održivi turizam je u službi i na korist destinacije u kojoj se događa, poštuje lokalni identitet, povijesno nasljeđe, čuva prirodu i doprinosi lokalnoj zajednici –  kazala je Milena Šijan, voditeljica projekta iz Udruge Sunce.

Direktor ureda WWF Adria Martin Šolar naglasak je stavio na očuvanje morskog biodiverziteta i održivo ribarstvo:

– Ako se nekad mislilo da zaštita prirode i turizam ne mogu zajedno, projektom SEA-Med smo dokazali suprotno. Morska zaštićena područja i održivo gospodarstvo, naročito turizam koji se temelji na suradnji s lokalnim stanovništvom budućnost su naših dragulja – Lastovskog otočja i Telašćice – stoji na stranicama WWF-a.