Hrvatska, Nekategorizirano

Završila kampanja „Bregunica – ptica 2016. godine“

Bregunica je jedna od najugroženijih ptica koja obitava uz rijeku Dravu
Bregunica je jedna od najugroženijih ptica koja obitava uz rijeku Dravu

Objavom slikovnice o bregunici završila je kampanja „Bregunica – ptica 2016. godine“, kojom su WWF i partnerske udruge željele upozoriti na kontinuirani gubitak prirodnih staništa duž rijeke Drave te pozvati na zaštitu i obnovu staništa najmanje vrste lastavica. Na Dravi još živi oko 50% hrvatske populacije bregunica, međutim broj parova se u posljednjih 30 godina smanjio za 75%.

Bregunica je jedna od najugroženijih ptica koja obitava uz rijeku Dravu i potrebno je smanjiti  regulaciju rijeka i izgradnju obaloutvrda, koje onemogućuju stvaranje prirodno strmih obala te prekomjerno korištenje pesticida duž riječnog koridora Drave.

Kao dio kampanje „Bregunica – ptica 2016. godine“, WWF Adria, Zeleni Osijek, Prirodoslovno društvo Drava, udruga Baobab, Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Rafting klub Matis tijekom godine su proveli više aktivnosti: od čišćenja i pripreme obala za dolazak i gniježđenje bregunica, preko organizacije obilaska kolonije bregunica do edukativnih i kreativnih radionica s vrtićkom djecom i školarcima koji žive duž rijeke Drave.

– Drago nam je da kampanju završavamo u područnoj školi u Hlebinama, gdje smo danas proveli i posljednju radionicu s djecom i tako vidjeli koliko im se svidjela nova slikovnica koju su izradile Kristina Pongrac, Petra Pletikos i Branka Španiček. Kako su djeca pokazala veliko zanimanje za bregunicu, napravili smo i edukativni plakat za učionice, kako bi djeca i poslije završetka kampanje mogla učiti o ovoj iznimnoj vrsti ptica. Svidjela im se i igra Memory na kojoj su crteži djece koja su sudjelovala u kampanji i nacrtala svoje viđenje bregunice – rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.