EHO, Nekategorizirano

WWF: Onečišćenje plastičnim otpadom kriza je globalnih razmjera

FAH
FAH

– Onečišćenje plastičnim otpadom kriza je globalnih razmjera koja će se ubrzano pogoršavati ako svi akteri, unutar cijelog vrijednosnog lanca plastike, ne preuzmu odgovornost za stvarne troškove koje plastika predstavlja za prirodu i ljude, upozorava se u novoobjavljenom izvještaju svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), prenosi Hina.

Studija “Odgovornost kao rješenje plastičnom onečišćenju” smatra da je trenutačno prevelika odgovornost usmjerena na potrošače i gospodarenje otpadom, a napori će biti nedovoljni izostave li se mjere u svakoj fazi vrijednosnog lanca, od dizajniranja do krajnjeg zbrinjavanja otpada, istaknuo je WWF u priopćenju.

Izvještaj objavljen uoči zasjedanja Skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš, koji će se održati idućeg tjedna u Nairobiju, upozorava da će do 2030. godine dodatnih 104 milijuna tona plastičnog otpada zagaditi naše ekosustave ako ne poduzmemo drastične mjere i sustavne zaokrete.

“Više od 270 zabilježenih vrsta ugroženo je zbog zaplitanja u otpad, dok je kod više od 240 vrsta zabilježeno gutanje plastike. Životinje i ljudi svake godine unose u tijelo sve više i više plastike kroz hranu i vodu, a učinci na zdravlje još uvijek su nepoznati”, kaže se u priopćenju.

Generalni direktor WWF-a International Marco Lambertini kaže da je postojeći način proizvodnje, korištenja i zbrinjavanja plastike problematičan i neodrživ. To je, kaže Lambertini, sustav kojemu nedostaje odgovornost, a trenutno jedino jamči da će još veće količine plastike prodirati u okoliš”.

Osim toga, plastika ima utjecaj i na klimatske promjene. Izvještaj pokazuje da će prema scenariju uobičajenog poslovanja ukupne emisije ugljičnog dioksida u cjelokupnom životnom ciklusu plastike do 2030. godine porasti za 50 posto, dok će se zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada i raširene prakse njegova spaljivanja čak utrostručiti.

Izvještaj poziva i na mjere za jačanje postojećih inicijativa, kao što su zabrana plastike za jednokratnu uporabu, nadogradnja nacionalnih planova gospodarenja otpadom i postizanje stope prikupljanja od 100 posto.

Na zasjedanju Skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš, koja će se održati od 11. do 15. ožujka, svjetski čelnici suočit će se s plastičnim otpadom kao glavnim okolišnim problemom.

WWF poziva vlade da započnu pregovore o pravno obvezujućem međunarodnom sporazumu koji se tiče zagađenja mora plastičnim otpadom. Sporazumom bi se utvrdili nacionalni ciljevi i transparentni mehanizmi izvještavanja koji se odnose na tvrtke, te financijska i tehnička potpora za zemlje s niskim prihodima.

“Nalazimo se usred prave plastične krize. Zagađenje plastikom nije samo ružno – ono je opasno za morski život i tek počinjemo shvaćati kakav to utjecaj ima na ljude. Izlazak iz krize je moguć, no svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Ako želimo očuvati naše more i njegove ekosustave, moramo brzo reagirati”, naglasio je stručnjak za zaštitu mora iz WWF-a Adria Mosor Prvan.