Aktivizam, Nekategorizirano

Okrugli stol “Govor mržnje u Hrvatskoj: kako naprijed?”

hate-speechGovor mržnje u javnom prostoru, njegove posljedice i inicijative za njegovo suzbijanje teme su okruglog stola koji će se održati u petak, 30. studenoga u Kući Europe, u organizaciji Pučke pravobraniteljice.

Okrugli stol će se održati od 10 do 13 sati, a na njemu će sudjelovati Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti, Vesna Alaburić, odvjetnica, Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije i Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice. Okrugli stol će moderirati novinarka Ivana Dragičević.

Pučka pravobraniteljica već niz godina ukazuje kako je javni prostor ispunjen diskriminatornim govorom i govorom mržnje, između ostalog i zbog nedovoljno razvijene svijesti šire javnosti o ozbiljnosti i posljedicama takvog neprimjerenog izražavanja.

Ujedno, i sam pojam govora mržnje još uvijek nije dovoljno jasan: s jedne strane se ostrašćeni govor, kritika, prijetnje i klevete često nazivaju govorom mržnje, dok se s druge strane pojmom “sloboda izražavanja” ponekad manipulira, kako bi se širio govor mržnje.