Nekategorizirano, Stajališta

Pučka pravobraniteljica uz Svjetski dan socijalne pravde: Svaka peta osoba živi u riziku od siromaštva

pucka-pravobraniteljica-lora-vidovicsluzbenika-po-sili-zakona-ne-predstavlja-diskriminaciju_ca_largePučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je u ponedjeljak u povodu Svjetskog dana socijalne pravde da socijalna pravda u Hrvatskoj ostaje tek želja, a ne postignuće jer svaka peta osoba živi u riziku od siromaštva, dok više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od tisuću kuna, prenosi Hina.

U društvu u kojem vlada socijalna pravda, svi građani imaju jednake mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju, radu te u drugim područjima života, što im nije tek zajamčeno slovom zakona, već i ostvarivo u svakodnevici, podsjeća pučka pravobraniteljica uoči Svjetskog dana socijalne pravde koji se na inicijativu Ujedinjenih naroda obilježava 20. siječnja.

Kad je u pitanju Hrvatska, socijalna pravda ostaje tek želja, a ne postignuće jer svaka peta osoba živi u riziku od siromaštva, a svaka deseta u kućanstvu koje nema adekvatno grijanje.

Gotovo 200 tisuća osoba je nezaposleno, dok više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od tisuću kuna. Osim toga, brojnim građanima nisu dostupne javne usluge, poput pravovremene zdravstvene zaštite, obrazovanja ili javnog prijevoza, a svaka peta osoba smatra da je bila diskriminirana barem jednom u posljednjih pet godina, upozorila je pučka pravobraniteljica.

Poručila je pritom da je suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, poštivanje prava radnika, jednakost svih građana pred zakonom i suzbijanje diskriminacije moguće jedino uz kvalitetne javne politike, temeljene na poštivanju i promicanju ljudskih prava.

„To je jedini put prema sustavnom rješavanju problema s kojima građani žive, prije svega najranjivije skupine – stariji, siromašni, osobe narušenog zdravlja, ali i stanovnici ruralnih područja“, ističe Lora Vidović povodom Svjetskog dana socijalne pravde.

Upozorila je međutim ako smo često svjedoci tek ‘vatrogasnih mjera’, odnosno brzih, ali djelomičnih odgovora na ključne probleme u Hrvatskoj, među kojima je najistaknutiji primjer Ovršnog zakona.

Posljednje izmjene svakako su bile dobrodošle, ali nikako ne i dovoljne, a cjelovito rješenje nije najavljeno ni za 2018. godinu. Tako ovršni sustav i dalje ubrzava siromašenje građana i gura ih na marginu društva, a time i otežava povrat samog duga, kaže pravobraniteljica.

Zabrinjavajuće je što Hrvatska još nema strategije o socijalnom stanovanju ili beskućništvu, kao ni rješenja za smanjenje lista čekanja na zdravstvene usluge, suzbijanje energetskog siromaštva ili, primjerice, održivi rad socijalnih samoposluga.

Pravobraniteljica na te probleme upozorava u godišnjim izvješćima o stanju ljudskih prava, u kojima daje preporuke za uklanjanje sustavnih problema s kojima se građani svakodnevno susreću. No, najavila je da će, zbog izostanka ključnih promjena, dobar dio upozorenja biti ponovljen i u izvješću za 2017. koje je u pripremi, a Hrvatskom saboru bit će predano do kraja ožujka.