Nekategorizirano, Stajališta

Vidović: Izmjena poreznih zakona je prilika za prevenciju energetskog siromaštva

FAH
FAH

– Pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je Ministarstvu financija prijedlog da se u sklopu izmjene poreznih zakona, kao što je već slučaj s električnom energijom, snizi stopa PDV-a i na drva za ogrjev kućanstva, plin i toplinsku energiju, kako bi se prevenirale ovrhe i suzbilo energetsko siromaštvo.

Prevencija ovrha, uspješnije vraćanje duga i suzbijanje energetskog siromaštva dio je ciljeva prijedloga koji je pravobraniteljica uputila Ministarstvu financija, priopćeno je u utorak iz Ureda pravobraniteljice.

Vidović predlaže snižavanje PDV-a na drva za ogrjev, plin i toplinsku energiju jer rastuće cijene energije, niska primanja i energetski neučinkoviti domovi građane guraju prema energetskom siromaštvu, istaknuto je.

Podaci potvrđuju da u Hrvatskoj gotovo svaka deseta osoba živi u kućanstvu koje si ne može priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima, a čak četvrtina ih kasni s plaćanjem režija.

Energetsko siromaštvo može ostaviti posljedice na fizičko i psihičko zdravlje građana, pa uz smanjenje PDV-a treba uvesti dodatne mjere, smatra pučka pravobraniteljica.

Trebalo bi Općim poreznim zakonom obvezati porezno tijelo da prije pokretanja ovrhe dužniku dostavi opomenu i obavijesti ga o dugu, ali i mogućnostima njegova lakšeg namirenja, što bi u većoj mjeri omogućilo dobrovoljno podmirenje poreznog duga i pomoglo da u dijelu slučajeva do ovršnog postupka niti ne dođe.

U priopćenju se podsjeća kako je riječ o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Općeg poreznog zakona i Zakona o porezu na dohodak, koji su bili u javnoj raspravi do početka rujna. Ministarstvo financija trebalo bi 6. listopada objaviti izvješća o javnom savjetovanju. (HINA)