Nekategorizirano, Stajališta

Pučka pravobraniteljica upozorava na sivu zonu naplate dugova

Nakon najave o smanjivanju prodaje dugova agencijama za naplatu potraživanja i ususret skorom isteku moratorija na ovrhe, pučka pravobraniteljica Lora Vidović u srijedu je upozorila da rad ovih agencija treba regulirati zakonom.

Ministarstvo financija prošli je tjedan predložilo izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojima se, između ostalog, nastoji smanjiti prodaju dugova agencijama za naplatu potraživanja. Iako dobrodošla, ova mjera ne može ni približno odgovoriti na probleme prezaduženih i dugotrajno blokiranih građana koji su izloženi neugodnostima zbog nedostatka regulacije rada ovih agencija, smatra Pučka pravobraniteljica.

U srijedu su iz njenog ureda poslali priopćenje u kojem podsjećaju da je pravobraniteljica Vidović u više godišnjih izvješća davala preporuku Ministarstvu financija da izradi prijedlog zakona kojim će se regulirati poslovanje pravnih osoba specijaliziranih za otkup i naplatu potraživanja.

No, kako ističu, preporuka još uvijek nije provedena pa se građani i dalje osjećaju nezaštićeno jer nedostatak standarda i pravila postupanja pri naplati dugovanja ugrožava njihova ljudska prava i tako ih čini dodatno ranjivima.

Upozoravaju i na sustav ovrha koji “djeluje kao začarani krug u kojem su dužnici paralizirani dugom iz kojeg ne mogu izaći, a vjerovnici ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja”.

“Socijalna država, što po ustavnom uređenju Hrvatska i jest, trebala bi stvarati uvjete za dostojanstven život svih građana, a to u ovom slučaju podrazumijeva kreiranje ovršnog postupka koji će biti pravedan, brz, učinkovit i jeftin, osigurati procesnu ravnotežu stranaka i zaštititi dostojanstvo ovršenika. To je nužno i zbog vraćanja povjerenja građana u institucije čime bi se ojačala i svijest o financijskoj odgovornosti i obvezi vraćanja dugova.

Opravdana su stoga i velika očekivanja od Ministarstva pravosuđa i uprave po pitanju Ovršnog zakona, čije bi izmjene i dopune uskoro trebale biti u javnom savjetovanju, u koje će se prijedlozima i komentarima svakako uključiti i pravobraniteljica”, navode u priopćenju. (Hina)