Nekategorizirano, Rad udruga

Organizacije civilnog društva su osjetljive na potrebe svojih lokalnih zajednica

OCD djeluju prije svega u pravcu pokrivanja potreba
OCD djeluju prije svega u pravcu pokrivanja potreba ugroženih skupina

U sklopu projekta IPA 2012 “Povjerenje u lokalnu filantropiju” koji je financiran potporom Europske unije, sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provodi Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka i partnerske udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira i ODRAZ – održivi razvoj zajednice iz Zagreba, provedeno je II. kvartalno istraživanje o kulturi davanja, donatorima i oblicima davanja u Slavoniji, te o učestalosti, opsegu i načinu davanja tvrtki, obrta, lokalnih i regionalnih samouprava organizacijama civilnog društva kao potpora njihovom radu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Istraživanje je pokazalo da su organizacije civilnog društva su osjetljive na potrebe svojih lokalnih zajednica i djeluju prije svega u pravcu pokrivanja potreba socijalno ugroženih skupina i pojedinaca, djece i mladih te djeluju humanitarno.

Ovo je sukladno tomu da je riječ o pet županija koje su među najsiromašnijima u Hrvatskoj i s visokim postotkom nezaposlenosti.

Većina aktivnosti OCD-a s područja pet slavonskih županija u periodu siječanj-ožujak 2016. godine se odnosi na socijalno ugrožene skupine (45,55%) a iza toga slijede inicijative za djecu i mlade (36,45%) te humanitarne aktivnosti (31,8%). Ovo je pokazalo drugo kvartalno istraživanje Zaklade Slagalica koje je obuhvatilo 35 organizacija civilnog društva sa područja pet slavonskih županija. No, dok su na prošlom istraživanju (kvartal listopad-prosinac 2015.) ljudska prava sa 14,28% bila na četvrtom mjestu od ukupno 9 kategorija, sada je na tom mjestu obrazovanje sa 18,2%.

Kod tipa donatora nema većih promjena u prvom i drugom kvartalu u odnosu na tvrtke: naime, male i srednje tvrtke su i dalje ključni podupiratelji aktivnosti OCD-a na lokalnoj razini i to sa 35,29%. Iznenađenje jest da je lokalna samouprava u ovom tromjesečju također na prvom mjestu s istim brojem/postotkom (35,29%) dok je u prošlom kvartalu bila na predzadnjem mjestu sa samo 4,62%. Iza nje slijede druge udruge i pojedinci sa 11,76% te regionalna samouprava sa 5,88%. U ovom kvartalu nisu zabilježene donacije udrugama od strane crkava ili drugih vjerskih zajednica/institucija.

Čini se da se buđenjem proljeća i raspisivanjem novih natječaja na razini lokalne i regionalne samouprave2 te javnih i privatnih kompanija3, OCD-i na području pet slavonskih županija su se više okrenuli zdravom životu, sportu, okolišu, kulturi i obrazovanju. Razlozi za ovo mogu biti u naravi samih udruga: naime, većina udruga iz manjih sredina se bavi humanitarnim, kulturnim, sportskim, okolišnim ili obrazovnim aktivnostima a manji broj obuhvaća ljudska prava općenito ili ženska, prava nacionalnih manjina i slična područja.

Udrugama se i dalje najčešće donira materijal i volonterski rad, dok su novci tek na trećem mjestu što u ovoj situaciji smanjenja sredstava od strane države prema organizacijama civilnoga društva, bi se moglo vrlo negativno odraziti na rad i postojanje većine malih udruga iz lokalnih zajednica.

Cijeli dokument u PDF-u možete preuzeti OVDJE.