EHO, Nekategorizirano

Otvorena romska sekcija community knjižnice ‘ROJCbook’

Foto: Rojcnet/FB

Romska sekcija community knjižnice ‘ROJCbook’ otvorena je u petak u prostoru Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc u Puli.

Time su na korištenje postali dostupni naslovi na romskom jeziku, knjige o Romima i romskoj kulturi na hrvatskom, engleskom i ostalim svjetskim jezicima, rječnike romskog jezika te mnoga izdanja Saveza “Kali Sara“.

Alessia Krivičić, volonterka u Savezu udruga Rojca i inicijatorica „ROJCbooka“, rekla je kako je ideja stvaranja te knjižnice bila stvoriti nešto dugotrajno za zajednicu.

“Manjine se sve više getoiziraju u društvu, a na ovaj bih način cijeli ovaj projekt željela sam posvetiti jačanju integracije svih manjina s posebnim fokusom na Rome”, napomenula je na otvorenju, izrazivši nadu da će se nakon pandemije ondje moći organizirati radionice.

“Romska sekcija nije stvorena samo za Rome, čak štoviše, ona je stvorena za sve nas. Obrazovati i educirati se glavna je ideja ove knjižnice, a otvaranjem romskog kutka mislim da smo se približili ostvarivanju te ideje”, poručila je.

Jasmina Nina Kamber, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Pule smatra da će ta inicijativa biti poticaj i drugim zajednicama manjina zastupljenih u Puli da bogatstvo pisane riječi na brojnim jezicima manjina nađe svoje mjesto na tim policama i da bude još jedan korak s ciljem približavanja i upoznavanja šire zajednice s kulturnim i jezičnim bogatstvom Pule.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi predstavio je bogatu donaciju od preko 300 knjiga na romskom i hrvatskom jeziku, istaknuvši da je znanje preduvjet za brisanje predrasuda i pozvavši sve da se čitanjem sada dostupnih knjiga približe bogatstvu romske kulture.

“Knjižnica će biti mjesto očuvanja romskog identiteta, jezika i kulture, ali i simbol tolerancije i zajedništva, neophodnih obilježja u stvaranju boljeg i uključivijeg društva”, ocijenio je Veli Huseini predsjednik Udruge Roma Istre Pula. (Hina)