Nekategorizirano, Svijet

Palermo dao počasno državljanstvo posadi brodova koji spašavaju migrante

Talijanski lučki grad Palermo u ponedjeljak je dao počasno državljanstvo posadi triju brodova uključenih u spašavanje migranata na Sredozemlju.

Gradonačelnik Leoluca Orlando dodijelio je počasno državljanstvo kapetanima i posadi Mare Jonio, spasilačkom brodu talijanske dobrotvorne organizacije Mediterranea i Sea-Watch 3, njemačke organizacije za pomoć migrantima Sea-Watch.

Vlasnik broda, kapetan i posada ribarskog plovila Accursio Giarratano također su dobili počast jer su prekinuli rad kako bi spašavali migrante, istaknuo je grad Palermo u izjavi.

Gradonačelnik Orlando rekao je da je državljanstvo dodijeljeno ljudima koji su”na pravoj strani povijesti”.

Sea-Watch je zahvalio gradu na počasti putem Twittera video snimkom na kojoj se vidi crvena i žuta zastava Palerma, podignuta na spasilačkom brodu Sea-Watch 3.

Oba su broda, i Mare Jonio i Sea-Watch, bila zaplijenjena pa puštena nakon uspješnih pravnih bitaka – pod uvjetima strogih antiimigrantskih zakona koje je predvodio ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Nakon što se dokončala vladavina Salvinijeve ekstremno desne Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S), Italija je pristala otvoriti svoje luke spasilačkim brodovima, uz sigurnosne dogovore s drugim zemljama Europske unije da će uzeti dio novopristiglih migranata. (Hina)