Nekategorizirano, Stajališta

Papa Franjo: Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju

Terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog - rekao je Papa
Terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog – rekao je Papa

Papa Franjo rekao je u nedjelju da je pogrešno islam poistovjetiti s nasiljem te da su društvena nepravda i idolatrija novca među glavnim uzrocima terorizma, prenosi Hina.

– Mislim da nije pošteno poistovjetiti islam s nasiljem – rekao je novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim nakon petodnevnog boravka u Poljskoj. “To nije pošteno i nije istina”.

Franjo je odgovorio na pitanje o napadu na crkvu na zapadu Francuske 26. srpnja i ubojstvu 85-godišnjeg katoličkog svećenika kojemu su napadači prerezali grkljan.

Za napad je odgovornost preuzeo IS.

– Mislim da u gotovo svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke skupine – rekao je Papa te dodao: – Mi ih imamo – referirajući se na katoličanstvo.

– Ne volim govoriti o islamističkom nasilju jer svaki dan kad pogledam novine vidim nasilje ovdje u Italiji – netko ubije svoju djevojku, netko ubije svoju svekrvu. To su počinili kršteni katolici – rekao je.

– Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni – rekao je.

Kazao je da postoje razni uzroci terorizma.

– Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije – rekao je Papa.

– To je prvi oblik terorizma. To je temeljni terorizam protiv cijeloga čovječanstva. O tome treba govoriti – kazao je papa Franjo.