Nekategorizirano, Stajališta

Papa poziva na hitan prekid vatre u Siriji

Želim naglasiti i ponoviti svoje suosjećanje sa svim žrtvama nehumanog sukoba u Siriji - rekao je Papa
Želim naglasiti i ponoviti svoje suosjećanje sa svim žrtvama nehumanog sukoba u Siriji – rekao je Papa

Papa Franjo pozvao je u srijedu na hitno uspostavljanje primirja u Siriji, tražeći barem prekid vatre kojim bi se civilima, posebno djeci, omogućilo da budu evakuirani iz Alepa koji je pod žestokim zračnim napadima, prenosi Hina.

– Želim naglasiti i ponoviti svoje suosjećanje sa svim žrtvama nehumanog sukoba u Siriji – rekao je Papa tijekom svog tjednog obraćanja na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

– To ponavljam s osjećajem hitnosti, svom snagom preklinjući one koji su odgovorni da hitno uspostave primirje i poštuju ga barem onoliko koliko je potrebno da bi se dogovorila evakuacija civila, posebice djece, koji su i dalje zatočeni pod žestokim bombardiranjem – dodao je.

Saveznica sirijske vojske Rusija u utorak je pokrenula svoj dosad najrazorniji zračni napad na Alep, ubivši 25 civila, uključujući četvero djece, prenose promatrači. Napad je uzrokovao veliku štetu u nekoliko stambenih četvrti na istočnom, pobunjeničkom dijelu grada.

Sirijska vojska prošlog je mjeseca objavila plan o osvajanju tog grada koji je podijeljen od sredine 2012. godine.

Ponovni sukobi započeli su nakon propasti kratkotrajnog primirja dogovorenog između Washingtona i Moskve, te su obilježeni žestokim zračnim napadima.

Sirijska vojska prošle je srijede najavila kako će smanjiti bombardiranja nakon nekoliko dana snažnih zračnih napada u kojima su ubijene stotine ljudi, te je uništena najveća preostala bolnica na istoku, no u utorak su oni ponovno pokrenuti.