Aktualno, Nekategorizirano

Podržite donacijom beskućnike-prodavače Uličnih svjetiljki

Beskućnici-prodavači Uličnih svjetiljki bili bi jedini predstavnici iz Hrvatske
Beskućnici-prodavači Uličnih svjetiljki bili bi jedini predstavnici iz Hrvatske

Zadnjih par dana puno se u medijima govori o beskućnicima, a najviše zato što je 10. listopada obilježen Svjetski dan beskućnika te smo imali priliku čuti izjave kako “i beskućnici imaju svoj dan”. Mi bismo rekli da beskućnici imaju svaki onaj dan kada prežive i dočekaju jutro odlučni u namjeri da ne odustanu od sebe i hrabro nastave dalje, s povjerenjem da će danas biti bolje nego jučer – pišu na Facebook stranici prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama Ulične svjetiljke.

Njihovu zamolbu prenosimo u cjelosti:

Papa Franjo proglasio je Svetu godinu milosrđa i odlučio zaključiti je susretom kroz tri dana, 11., 12., i 13., studenog na kojega su pozvani isključivo beskućnici. Magazin TIME 2013. proglasio je papu Franju za osobu godine, a papa Franjo gdje god dođe, pokazuje veliku poniznost prema onim najugroženijim ljudima koji žive na rubu društva, prema beskućnicima…

Odlučni u namjeri da uspijemo omogućiti beskućnicima-prodavačima Uličnih svjetiljki put u Rim na susret sa Svetim Ocem, uložili smo puno truda, a vrijednost ovog putovanja prepoznao je i Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu „Dr. Ivan Merz“, koji daruje 25 besplatnih polupansiona za beskućnike, a za preostale prikupljamo priloge i donacije te Udruga „Job“ na čelu s vlč. Dragutinom Goričancem, koji će voziti autobus i biti duhovna pratnja.

Na taj način smo smanjili troškove putovanja ali još uvijek smo u potrazi za donacijama jer potrebno je pokriti trošak goriva, cestarina, hrane/vode za beskućnike-prodavače Uličnih svjetiljki te je ljude potrebno i opremiti nužnim osobnim stvarima da imaju za put/boravak u Rimu kroz 3 dana.

Zajedno s beskućnicima-prodavačima Uličnih svjetiljki putovat će nekoliko volontera koji će biti na raspolaganju i pomoć tijekom putovanja/boravka, ali volonteri sami sebi plaćaju trošak putovanja i smještaja tako da su u centru pozornosti isključivo beskućnici i sva pomoć usmjerena je njima.

I sada ako se pitamo zašto bi ovako jedno putovanje bilo korisno beskućnicima, sjetimo se samo kako budemo sretni kada imamo priliku negdje otputovati jer putovanja su divna i trebali bismo što češće putovati i otkrivati svijet koji nas okružuje, a o putovanju beskućnici niti ne sanjaju jer misli su im usmjerene pitanju kako preživjeti dan.

Na ovaj način odmaknuli bi misli od teške svakodnevice jer upravo ovo putovanje nekome može biti okidač da promijeni način razmišljanja i oslobodi se tereta prošlosti koji ga iz dana u dan pritišće i ne da mu slobodno disati i živjeti. Potaknuli bismo u ljudima radost življenja jer ovo bi za njih bio veliki luksuz i dar te bi sigurno potaknulo u njima promjenu na bolje i dalo im snage da hrabro krenu dalje, a to je na neki način i cilj susreta na koji poziva sam papa Franjo.

Beskućnici-prodavači Uličnih svjetiljki bili bi jedini predstavnici iz Hrvatske i vjerujemo da ćemo uspjeti do kraja realizirati ovo putovanje kako bismo ljudima pružili radost postojanja, a ukoliko ste u mogućnosti podržati Ulične svjetiljke i želite pomoći, možete nam se javiti porukom u inbox ili na email ulicne.svjetiljke@gmail.com. Na raspolaganju smo za sve dodatne informacije, a ova FB stranica jedina je službena stranica i medij kojeg koristimo za komunikaciju o aktivnostima i događanjima koje su vezane uz projekt Ulične svjetiljke i pomoć beskućnicima. Hvala na podršci, od srca hvala!