EHO, Nekategorizirano

Plaće mladih ispod prosjeka u svim članicama EU

place_crETUC navodi kako su svjetski lideri i poslodavci dovoljno dugo okretali radnike/ce jedne protiv drugih. Ističu također da veće plaće nisu dobre samo za radnike/ce, već i za ekonomiju. ETUC upozorava i na ispodprosječne plaće mladih u EU te izrabljivanje mladih kao jeftine ili besplatne radne snage.

Brifing dokument koji su objavili govori da su plaće mladih ispod prosjeka u svim državama članicama EU te u nekim zemljama raste alarmantnom brzinom. Godine 2014., osobe mlađe od 30 godina prosječno su zarađivale 74% ukupne standardne plaće, no od 2006. taj je udio pao za dva postotna poena ili više u 16 država članica EU-a: Belgiji, Češkoj, Estoniji, Španjolskoj, Francuskoj, Cipru, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Austriji, Portugalu, Sloveniji, Slovačkoj, Finskoj i Švedskoj, prenosi Vox Feminae.

U zemljama poput Nizozemske, Belgije, Irske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva, na mlade se primjenjuje niža minimalna plaća. Radnici/e u Njemačkoj nemaju pravo na minimalnu plaću do dobi od 24 godine starosti.

Kako bi se riješio rastući problem siromaštva uz rad među mladima, Europska konfederacija sindikata traži veće plaće za mlade. Smatraju kako bi sva pripravništva i naukovanja trebala bi biti adekvatno plaćena, te kako bi mladi trebali biti jednako plaćeni kao i stariji ako obavljaju isti posao.

Osposobljavanje i stručna praksa trebali bi olakšati prijelaz iz obrazovanja prema poslu, te bi trebali sadržavali snažan element osposobljavanja ili učenja. U realnosti međutim često se koriste kao izvor jeftine ili besplatne radne snage (samo 40% osposobljavanja/stručne prakse je plaćeno).

Studija Europske komisije iz 2013., provedena na temelju intervjua s 12.921 mladom osobom, pokazuje da je 46% bilo na barem jednom osposobljavanju/stručnoj praksi, kao i 61% diplomiranih. Broj mladih osoba na osposobljavanju/stručnoj praksi nakon studija razlikuje se od zemlje do zemlje, ali čini većinu u Španjolskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Neka od tih osposobljavanja/stručnih praksi jesu osigurala korisno osposobljavanje, međutim, samo 20% njih je plaćeno dovoljno da bi se mogli pokriti osnovni troškovi života, pri čemu je taj postotak u Španjolskoj niskih 12%. U 10 država članica EU-a, osobe na osposobljavanju/stručnoj praksi kazale su kako im plaća ne pokriva troškove života: u Belgiji, Njemačkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Hrvatskoj.