Nekategorizirano, Stajališta

Platforma 112: Tehnička Vlada ugrožava ustavno-pravni poredak

Produženje mandata v.d. glavnog ravnatelja HRT-a nije odluka koja je neophodna za svakodnevno funkcioniranje izvršne vlasti
Produženje mandata v.d. glavnog ravnatelja HRT-a nije odluka koja je neophodna za svakodnevno funkcioniranje izvršne vlasti

Organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112 zatražili su u ponedjeljak, 25. srpnja od tehničke Vlade da hitno iz procedure povuče Uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u, kojom želi produžiti mandat v.d. ravnatelja HRT-a za dodatnih šest mjeseci, upozorivši da bi njezinim usvajanjem ozbiljno prekršila Ustav, prenosi Hina.

“Usvajanjem te Uredbe, o kojoj danas završava e-savjetovanje, Vlada bi ozbiljno prekršila Ustav koji definira načela trodiobe vlasti i izrijekom propisuje nadležnosti državnih tijela. Vlada nema ni zakonsku niti ustavnu ovlast mijenjati već izglasane odluke Hrvatskog sabora, poput Zakona o HRT-u koji propisuje da isključivo Sabor može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a na maksimalno šest mjeseci”, stoji u priopćenju Platforme 112.

Napominju da tehnička Vlada, kojoj je Sabor izglasavanjem nepovjerenja oduzeo demokratski legitimitet, može donositi isključivo odluke koje su nužne za svakodnevno funkcioniranje institucija izvršne vlasti, a produženje mandata v.d. glavnog ravnatelja HRT-a nije odluka koja je neophodna za svakodnevno funkcioniranje izvršne vlasti.

“Upravo suprotno, ona predstavlja jasan izraz partikularne političke volje skupine ljudi koji čine tehničku Vladu, kojoj je izglasano nepovjerenje i tako joj oduzet demokratski mandat. Takva odluka očigledno je suprotna čl. 4. Zakona o postupku primopredaje vlasti, koji izričito zabranjuje Vladi da nakon raspuštanja Sabora donosi odluke o imenovanjima na dužnost”, navodi Platforma.

Po odredbama Zakona o HRT-u, po isteku razdoblja od šest mjeseci odgovornost upravljanja HRT-om prelazi u nadležnost Nadzornog odbora HRT-a koji na raspolaganju ima mehanizme upravljanja sukladno Zakonu o ustanovama.

“Miješanjem Vlade kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje u zakonom propisanu nadležnost nadređenih upravljačkih tijela HRT-a kao javne ustanove predstavlja jasno ograničenje neovisnosti HRT-a od partikularnog političkog utjecaja, čime se direktno krši članak 1. stavak 4. Zakona o HRT-u”, kaže se u priopćenju.

Iz Platforme 112 poručuju da će zatražiti intervenciju Ustavnog suda ako se Vlada ogluši o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti te usvajanjem Uredbe “uzurpira liberalnu demokraciju i ustavno-pravi poredak Hrvatske”.