Hrvatska, Nekategorizirano

Platforma 112: Ustavni sud treba hitno ukinuti vladinu uredbu o HRT-u

Izvor: HINA
Izvor: HINA

‘Platforma 112 – za Hrvatsku vladavine prava’ u petak je u Ustavnom sudu uputila prijedlog ocjene vladine Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji kojom je mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću produljen do 1. listopada te se oglasila priopćenjem u kojem od Ustavnog suda traži hitno ukidanje te Uredbe.

“Platforma 112 opetovano je upozoravala javnost o štetnosti Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i pozivala Vladu u ostavci da se ne igra s temeljnim ustavnim načelima trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti koje usvojena Uredba grubo krši i uzurpira liberalnu demokraciju i ustavno-pravni poredak RH. Stoga, u okolnostima u kojima je Sabor raspušten te uzimajući u obzir javno poznate činjenice prema kojima je jasno da je Vlada u ostavci svjesno i svojevoljno prekršila svoje ustavne i zakonske ovlasti kako bi utjecala na upravljanje HRT-om, Platforma 112 od Ustavnog suda traži ukidanje sporne Uredbe”, ističe se u priopćenju u kojem se naglašava i da je HRT kao javnom servisu zakonom zajamčena politička nezavisnost.

“Platforma 112 podsjeća kako HRT ne smije biti poluga za političku trgovinu, kao i namještanje rukovodećih mjesta ususret prijevremenim izborima. Ustavni sud mora ili naložiti nadležnim sudskim tijelima hitno imenovanje privremenog ravnatelja HRT-a ili to učiniti sam i to upravo zbog važnosti HRT-a za redovno funkcioniranje demokratskog sustava u kontekstu prijevremenih parlamentarnih izbora”, stoji u priopćenju Platforme 112.

Platforma 112 – za Hrvatsku vladavine prava okuplja desetak organizacija među kojima su B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava Zagreb, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Udruga mladih ‘Mladi u Europskoj uniji’ , Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelena akcija, i Ženska soba – Centar za seksualna prava, a podržava ih još više desetaka građanskih inicijativa, udruga i društava.

Inicijativa Platforme 112 uslijedila je tjedan nakon što je član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin podnio Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe kojom je tehnička Vlada produljila mandat vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću. Grbin je , smatrajući da je povrijeđen Ustav, zatražio i da Ustavni sud suspendira primjenu članka 2. te Uredbe, odnosno članka kojim se Kovačiću produljuje mandat.