Hrvatska, Nekategorizirano

IZBORI 2016. Predizborno sučeljavanje o medijskoj strategiji i ljudskim pravima

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Predstavnici političkih stranaka i koalicija odgovarali su u utorak na pitanja o ljudskim pravima i odnosu vlasti prema medijima na predizbornom sučeljavanju u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva i Platforme 112, prenosi HINA.

Jasen Mesić (HDZ), Igor Kolman (Narodna koalicija), Nedjeljko Marković (Most), Radimir Čačić (Koalicija za premijera), Ivan Pernar (Živi zid) i Saša Milošević (SDSS) zamoljeni su, među ostalim, da ocjenama od jedan do pet ocijene rad HRT-a na čelu s v.d ravnateljem Sinišom Kovačićem.

Kovačiću ocjene “1” i “2”

Pernar i Milošević Kovačiću su dali ocjenu “1”, a Kolman ga je ocijenio sa “2”, ali i napomenuo kako je to “samo zato što su se tamo ipak uspjele održati neke enklave kvalitete”.

Marković je kazao kako je Most jasnu ocjenu o Kovačićevu radu iznio na sjednici Vlade, na kojoj su ministri te stranke glasovali protiv produljenja negova mandata.

Mesić je odbio brojčano ocijeniti Kovačića, jer takvo ocjenjivanje smatra neprimjerenim. Podsjetio je da je SDP-ova većina, unatoč upozorenjima Europske komisije, izmijenila zakon koji je jamčio parlamentarni konsenzus u izboru glavnog ravnatelja HRT-a te omogućila da ga biraju samo vladajući. “Tako smo dobili ravnatelja koji je u imovinsku karticu zaboravio upisati da ima hotel, a potom tvrdio da uopće nije dužnosnik i da ne mora podnositi imovinsku karticu”, rekao je Mesić.

HDZ-ove oponente prozvao je i za brojne izmjene pojedinih medijskih zakona i odustajanje od donošenja dugo najavljivane medijske strategije.

Medijska strategija je složena priča

Nužnost donošenja strategije iz koje će proisteći novi medijski zakoni ističu i ostali sudionici skupa, no Kolman je pritom pokušao opravdati kolege iz HNS-a koje su vodile Ministarstvo kulture u protekle četiri godine. “Strategije nema jer se, na žalost, pokazalo da je količina interesa toliko obuhvatna i složena priča da u Ministarstvu jednostavno nije bilo dovoljno kapaciteta da se to riješi u jednom mandatu”, kazao je Kolman.

Pernar je poručio da HDZ, “ako želi, može imati partijsku televiziju koja će prenositi njihove partijske skupove, ali neka se onda ukine pretplata”.

Kolman je ocijenio kako su pozivi na ukidanje pristojbe “strašno opasni”, jer se time otvara mogućnost da Hrvatska ostane bez javnog servisa.

HTV – “pokretač kulturne proizvodnje” ili “metastazirani mehanizam”

S tim je suglasan i Mesić, koji HRT naziva “posljednjim rezervoarom i pokretačem kulturne proizvodnje”.

Suprotnog je mišljenja Milošević. “HTV je metastazirani mehanizam koji je potpuno neprobavljiv i potpuno negledljiv. Nisam daleko od ideje potpuno novog početka, kao u Grčkoj”, rekao je Milošević.

Marković se zauzeo za pojačano financiranje neprofitnih medija, ističući kako mu je žao što je Vlada na odlasku prekinula komunikaciju s njima.

Mesić je, pak, ustvrdio kako su svjetski mediji koji su pomicali granice i poticali pluralnost bili profitabilni, “a nakon toga postajali još profitabilniji”. Smatra da bi se neprofitni mediji trebali financirati modelom sličnim HRT-ovu ugovoru s Vladom, u kojemu su precizno pobrojane programske obveze javnog servisa.

Čačić se čudi Mostu “kao picek glisti”

Pernar je prozvao Most za licemjerje jer je sudjelovao u Vladi koja je ukinula financiranje neprofitnih medija, a isto Mostu zamjera i Čačić, koji je kazao kako se Mostovim idejama “svaki puta čudi kao picek glisti”, jer su ih redom rušili kao dio saborske većine.

Tijekom sučeljavanja nekoliko je puta zaiskrilo i između Pernara i Čačića, koji je Živi zid optuživao za neostvarivi populistički program.

“Super, nećemo plaćati pretplatu, plaćat će se iz državnog budžeta, nećemo plaćati ni vodu, struju i plin, plaćat će se iz budžeta. OK, kad ne bi u programu Živog zida stajalo i da ne trebamo plaćati ni porezne dugove”, rekao je Čačić.

Kad je riječ o financiranju nevladinih organizacija, Kolman se zauzeo da se izdvajanja od igara za sreću za tu namjenu vrate na 14 posto, dok Mesić drži da visinu sredstava za udruge treba utvrditi tek nakon revizija dosadašnjeg trošenja.

Živi zid pomogao transvestitu

Stranački predstavnici kratko su govorili i o stanju ljudskih prava, pri čemu se Čačić ponovo okomio na Živi zid, prozivajući ih da su protiv izjednačavanja prava istospolnih zajednica s pravima iz braka.

Pernar je to demantirao, a smatra da ljudskim pravima treba pristupiti na novi način. Naglasio je kako se u Finskoj pristup internetu smatra ljudskim pravom te naglasio kako se Živi zid bori i za prava homoseksualaca.

“Kad je transvestit iz Novog Zagreba bačen na ulicu pomogao mu je Živi zid, a Vesna Pusić nije bila tamo”, ustvrdio je Pernar.