Nekategorizirano, Svijet

Počela svjetska klimatska konferencija u Bonnu

EPA/PHILIPP GUELLAND
EPA/PHILIPP GUELLAND

U Bonnu je u ponedjeljak ujutro s radom započela 23. svjetska klimatska konferencija na kojoj će do 17. studenog sudionici iz preko 190 zemalja pokušati naći mehanizme za ostvarenje ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

“Njemačka će ispuniti svoje obveze glede podrške zemljama u razvoju u njihovoj borbi za očuvanje klime”, rekla je na početku konferencije njemačka ministrica zaštite okoliša Barbara Hendricks.

Ona je najavila kako u sljedećim danima u Bonnu očekuje “konstruktivne pregovore” i suradnju zemljama poput SAD-a koje su najavile istupanje iz Pariškog sporazuma koji predviđa ograničenje zatopljenja planete Zemlje na 1,5 stupnjeva.

Uoči konferencije njemačke organizacije za zaštitu okoliša su od kancelarke Angele Merkel zatražili ubrzanje procesa gašenje elektrana na ugljen, koje se smatraju najvećim zagađivačem atmosfere u Njemačkoj.

Konferencija, na kojoj će sudjelovati preko 25.000 sudionika, održava se pod predsjedanjem pacifičke države Fidži, koja je i jedan od najugroženijih zemalja kada je u pitanju zatopljenje i s time povezan porast razine mora.

Konferencije je i trebala biti održana na tom otoku, ali je to iz logističkih razloga neizvedivo. Zato je Njemačka, s obzirom na to da se u Bonnu nalazi stožer Tajništva okvirnog sporazuma o zaštiti klime Ujedinjenih naroda (UNFCCC), preuzela organizaciju ove konferencije.

Očekuje se da će na konferenciji biti sastavljeno nekoliko dokumenata koji bi službeno trebali biti prihvaćeni na sljedećoj klimatskoj konferenciji sljedeće godine u Poljskoj.

Konferenciju bi, osim ministara zaštite okoliša zemalja sudionica, trebali posjetiti i državnici poput Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

U Bonn bi do sljedećeg petka trebali stići i istaknuti aktivisti za zaštitu okoliša poput bivšeg američkog potpredsjednika AL Gorea ili guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera.