Nekategorizirano, Svijet

Ulažite u šume i urođenike radi borbe protiv klimatskih promjena

 EPA/SEBASTIAO MOREIRA
EPA/SEBASTIAO MOREIRA

– U zaštitu svjetskih šuma, koje imaju golemi utjecaj na smanjenje globalnog zatopljavanja, ulaže se tek mali dio od milijardi dolara koje se troše na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova, objavili su stručnjaci u četvrtak, prenosi Hina.

Gotovo 40 puta više novca uloženo je u poticanje poljoprivrede i iskorištavanje zemljišta, koji dovode do deforestacije širokih razmjera, nego na samu zaštitu šuma, stoji u njihovu izvješću.

“Šume imaju ogroman potencijal za ograničavanje klimatskih promjena, pa ipak ogromni iznosi ulažu se u njihovo uništavanje”, rekla je Charlotte Streck, direktorica nevladine organizacije Climate Focus.

Studija je objavljena uoči međuvladine konferencije u Bonnu o provedbi Pariškog klimatskog sporazuma, nakon što je američki predsjednik Donald Trump ranije najavio da će se SAD povući iz tog važnog međunarodnog dogovora.

Pariškim sporazumom 195 zemalja obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva stupnja Celzijeva u usporedbi s predindustrijskim razvojem.

Stručnjaci tvrde da bi šume mogle apsorbirati dovoljno ugljičnog dioksida da bi se ostvarila trećina tog cilja.

No, samo dva posto od 167 milijardi dolara koje su od 2010. potrošenje na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova investirano je u šume, navodi se u studiji.

Istraživači su otkrili da se najmanje četvrtina ugljičnog dioksida iznad tropskih šuma nalazi na područjima kojima upravljaju urođenici i lokalne zajednice.

“Urođenici su tužni i zabrinuti što se milijarde dolara ulažu u korporacije koje se bave poljoprivredom i uzrokuju deforestaciju”, rekao je Candido Mezua, plemenski vođa iz Paname na skupu o šumama u organizaciji Kraljevskog društva u Londonu.

“Jako se malo ulaže u ono što daje rezultate: urođenike i naše šume koje su najbolje jamstvo stabilnosti klime”, istaknuo je.

Najmanje 200 ljudi ubijeno je 2016. u obrani svojih domova, zemlje i šuma od rudarenja, gradnje brana i poljoprivrednih projekata, pokazuju podaci nevladine organizacije Global Witness.