EHO, Nekategorizirano

Pogon: Online podsjetnik na prethodne aktivnosti

U danima samoizolacije, kada se sva kulturna događanja prate online Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade ponudio je video i fotografske podsjetnike na protekla događanja u svom prostoru, od kojih su neka stara i desetak godina.

“Odvažili smo se da zaronimo duboko u Pogonovu arhivu i izaberemo fotografije stare desetak godina. Pogledajte kako smo se družili (a i kako smo izgledali) 2009. godine kada je Pogon otvoren, a onda i 2010. i 2011. kada je već radio punom parom”, poručili su.

Sadržaji se mogu pratiti na Facebooku gdje će se svaki tjedan objavljivati selekcija novih fotografija iz Pogonove arhive.

Podsjećaju da su prošle godine krenuli s Participativnom Pogonovom sezonom, u sklopu projekta “Svi za Pogon – Pogon za sve!”, u partnerstvu sa Savezom udruga Operacija grad, Kurzivom i Gradom Zagrebom.

Online će se moći pogledati kratki video javne prezentacije rada prvog programa, koji su organizirali Tin Dožić i Luana Lojić, pod nazivom “Panacea /( pjesme i napitak”.

Riječ je o radu koji pripada domeni eksperimentalne novomedijske umjetnosti, a u svoju praksu implementirali su znanstvenu tehniku bioremedijacije kroz interdisciplinarnu medijsku metodologiju.

Drugi program u Participativnoj Pogonovoj sezoni bio je “Raštimavanje / Fantazme” koji su organizirale su Iva Korenčić i Teuta Gatolin, nastao kao amalgam dvaju rada – ciklusa „Raštimavanja” Teute Gatolin te rada Ive Korenčić „Prema Fantazmi”.

Moći će se pogledati i rad koji su prije gotovo dva mjeseca izveli Damir Bartol Indoš i njegova Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, “I:O:!”, radionica sitotiska u suradnji s Cirkoramom i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna te prošlogodišnja Jedinstvena vrtna zabava – “Frka” u izvedbi Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda.

Pogon je kulturna institucija utemeljena na novom modelu civilno-javnog partnerstva. Osnivači Pogona su Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb.

Cilj im je pružati kvalitetan i pouzdan servis za produkciju, prezentaciju i afirmaciju nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi te za aktivno sudjelovanje mladih u kulturnim i drugim aktivnostima u Zagrebu.