Nekategorizirano, Svijet

Porast broja kaznenih djela s antisemitskom pozadinom u Njemačkoj

Broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom u Njemačkoj u prošloj godini porastao je za 13 posto, javlja u nedjelju dnevnik Welt am Sonntag, prenosi Hina.

“U prošloj godini zabilježeno je oko 2.000 kaznenih djela s antisemitskom pozadinom što je porast od 13 posto u usporedbi s 2018.”, navodi Welt am Sonntag pozivajući se na godišnje izvješće “Politički motivirana kaznena djela” koje bi ministarstvo unutarnjih poslova trebalo predstaviti u utorak.

Medijski najeksponiranije kazneno djelo s antisemitskom pozadinom je napad na sinagogu u Halleu u listopadu prošle godine.

Ukupno je broj politički motiviranih kaznenih djela porastao za 14 posto te je lani iznosio 41.000. Nešto više od polovice napada se odnosi na počinitelje s desnog spektra.

Ostatak se pripisuje počiniteljima s lijevog političkog spektra pri čemu je u ovom području zabilježen značajan porast djela za 24 posto.

Prema informacijama Sindikata policajaca (GdP) politički motivirani počinitelji su sve brutalniji.

“Prag za posezanjem za nasiljem sve je niži. To je odraz sigurnosti počinitelja koji proizlazi iz uvjerenja da se ovakvi stavovi i nasilje društveno bolje prihvaćaju”, kaže potpredsjednik GdP-a Joerg Radek.