EHO, Nekategorizirano

Pošumljavanje PP Medvednice

sume_crSedamdesetak volontera, uz pomoć djelatnika PP Medvednica, WWF Adrije i Hrvatskih šuma, zasadilo je 500 sadnica divljih trešanja, hrasta kitnjaka i obične bukve. Također, čistio se park i uklanjao bagrem koji, zbog svojih invazivnih svojstava, otežava rast i razvoj autohtonih vrsta, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

U pošumljavanju su sudjelovali kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, ravnateljica JU PP Medvednica Snježana Malić-Limari te direktor WWF Adrije Martin Šolar.

– Malo velikih gradova ima mogućnost imati izuzetni park prirode na domak grada, kao što je to slučaj u Zagrebu s PP Medvednica. Vrijednosti i dobrobiti zaštićenoga područja ponekad su slabo prepoznate, stoga podržavamo ovakve akcije kako bi se ljude podsjetilo kakvo blago imaju, ali i da ga treba čuvati – kaže Martin Šolar.

 Odabir PP Medvednica za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša je veoma znakovit i poučan jer je u kratkome vremenu lokalitet stradao od posljedica devet oluja s velikim vjetroizvalama, čije česte pojave klimatolozi predviđaju već u skoroj budućnosti.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Ovogodišnja zemlja domaćin je Kanada, a tema Svjetskog dana zaštite okoliša je „Povežimo ljude s prirodom“.

Obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša pridružili su se i nacionalni parkovi Krka, Mljet i Paklenica te park prirode Biokovo koji ovoga tjedna nude 50% popusta na kupnju ulaznica preko internetske stranice www.parkovihrvatske.hr.