Hrvatska, Nekategorizirano

Na Medvednici sadnjom 500 sadnica obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

foto HINA/ WWF/ Lana Jurić/ ua
foto HINA/ WWF/ Lana Jurić/ ua

Sedamdesetak volontera, uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, zasadilo je povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u Parku prirode Medvednica 500 sadnica divljih trešanja, hrasta kitnjaka i obične bukve te je čistilo park i uklanjalo bagrem koji, zbog svojih invazivnih svojstava, otežava rast i razvoj autohtonih vrsta.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg upozorio je da klimatske promjene imaju drastične učinke i na šumske ekosustave.

“Zbog globalnog zatopljenja događaju nam se veće vjerojatnosti šumskih požara, dulja sezona šumskih požara. Sve češćim pojavama ekstremnih vremenskih utjecaja u šumi se manifestiraju kao vjetrolom, ledolom, poplave. Velikom se brzinom šire invazivne vrste”, naglasio je.

Navevši da šume pokrivaju 47 posto kopnene površine Hrvatske, a godišnje apsorbiraju između pet i sedam milijuna tona ugljik-dioksida, Šiljeg je istaknuo da su one dragocjeni saveznik u borbi protiv klimatskih promjena te vrlo dragocjen resurs koji ima važno mjesto vezano za ispunjenje ciljeva iz klimatsko energetskog okvira do 2030. u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku.

Na Medvednici je predstavljena i brošura “Republika Hrvatska i prilagodba klimatskim promjenama” kojom se po prvi puta široj javnosti na razumljiv način predstavljaju informacije o ranjivosti na klimatske promjene pojedinih područja u Hrvatskoj s prijedlozima mjera prilagodbe.

Šiljeg je poručio kako se stvarna povezanost čovjeka s prirodom mjeri time koliko smo svjesni učinaka koje svojim aktivnostima možemo prouzročiti na okoliš, a time i na prirodu, te koliko smo spremni one loše mijenjati.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Ovogodišnja zemlja domaćin je Kanada, a tema Svjetskog dana zaštite okoliša je “Povežimo ljude s prirodom”.

“Kanada i Hrvatska zajedno surađuju u međunarodnim organizacijama, bore se protiv klimatskih promjena, štite biološku raznolikost svijeta i smanjuju utjecaj ljudske aktivnosti na okoliš. Hrvatska je daleko ispred svojih ciljeva što se tiče zaštite prirodnih područja, smanjenja emisije ugljičnog dioksida i prelaska na obnovljivu energiju. Ali kao pojedinci, vlade i kao vrsta moramo učiniti puno više. Nadam se da će nam ova akcija pomoći da bolje razumijemo prirodni okoliš jer je naša odgovornost da ga zaštitimo”, kazao je veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk.

Odabir Medvednice za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša znakovit je jer je u kratkome vremenu lokalitet stradao od posljedica devet oluja s velikim vjetroizvalama, čije česte pojave klimatolozi predviđaju već u skoroj budućnosti.

“Medvednica su pluća Zagreba i danas je prilika da se barem malo odužimo za sve dobrobiti koje nam daje. Danas ćemo na ovom šumskom predjelu, neposredno ispod Medvedgrada, u maloj šumskoj zajednici hrasta kitnjaka i graba posaditi sadnice hrasta kitnjaka, obične bukve i divlje trešnje. Ovdje je izostala prirodna obnova ovih autohtonih vrsta drveća te ćemo na ovaj način osigurati obnovu, odnosno razvoj i budućnost ove šumske zajednice”, istaknula je ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari.

Obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša pridružili su se i nacionalni parkovi Krka, Mljet i Paklenica te park prirode Biokovo koji ovoga tjedna nude popust na kupnju ulaznica preko internetske stranice www.parkovihrvatske.hr.

Hrvatska je s 19 nacionalnih i parkova prirode, zemlja bogate bioraznolikosti. Više od trećine njezina teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000.