Nekategorizirano, Stajališta

WWF traži oštrije kontrole nezakonitog ulova morskih pasa i raža na Mediteranu, propisi postoje ali se ignoriraju

foto FaH

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) upozorila je u ponedjeljak, uoči Svjetskog dana svjesnosti o morskim psima, 14. srpnja, na raširenost nezakonitih i neprijavljenih ribolovnih aktivnosti u 11 mediteranskih zemalja te je pozvala na oštrije kontrole.

WWF poziva mediteranske zemlje na hitne i konkretne akcije za podizanje svijesti među ribarima te osiguravanje pravilnog izvještavanja o izlovu morskih pasa i raža.

U sklopu projekta M.E.C.O. građani znanstvenici podijelili su na društvenim mrežama veliki broj fotografija i videozapisa snimljenih posljednjih nekoliko godina u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru, Turskoj, Tunisu, Libiji, Alžiru i Maroku.

Evidencije, navodi WWF u priopćenju, ukazuju na nezakonit, neprijavljen i neregulirani ulov koji ugrožava mnoge zaštićene vrste, uključujući sklatove i bijele psine kojima prijeti izumiranje.

U nekim slučajevima, morski psi su dospjeli u lokalne ribarnice gdje se prodaju kao riba sabljarka ili druge komercijalno vrijedne vrste.

Krstinić: Morski psi i raže u Hrvatskoj su neželjeni ulov koji se ne evidentira

Patrik Krstinić iz WWF Adrije rekao je da se u Hrvatskoj morski psi i raže uglavnom love kao neželjeni ulov te se to ne evidentira.

Naglašava da do danas, nijedna mediteranska država nije u potpunosti izradila svoj nacionalni plan za očuvanje, upravljanje i dugoročnu održivo upravljanje morskim psima i ražama.

“Mnoge vrste su pred izumiranjem i ne budemo li pametno o njima skrbili dovest ćemo cijeli morski sustav u opasnost, a time i ljude koji žive od mora”, poručio je Krstinić.

Nezakoniti ulovi goluba uhana prijavljeni su u Alžiru, Libiji, Turskoj i Španjolskoj, dok kritično ugrožene bijela psina, kučak i čukovi dospijevaju na tržišta Maroka, Tunisa, Italije i Francuske. Ulov manje poznatih, ali kritično ugroženih vrsta kao što su leptirice prijavljene su u Grčkoj, Španjolskoj, Libiji i Turskoj. Čukovi se mogu naći i na hrvatskom tržištu, ali službenih podataka u njihovom ulovu nema, stoji u priopćenju.

U Sredozemnom moru živi 80 vrsta morskih pasa i raža, polovica ih je ugroženo

U vodama Sredozemnog mora živi više od 80 različitih vrsta morskih pasa i raža, od čega je više od polovice ugroženo, a neke vrste su pred izumiranjem. Unatoč zakonima koji zabranjuju ulov zaštićenih vrsta morskih pasa i raža, konotrole su vrlo slabe, ističe WWF.

Propisi postoje, međutim, preblagi su, ne implementiraju se ili se pak ignoriraju na nacionalnim razinama. Kao rezultat takvog neodgovornog skrbništva morski psi i raže ilegalno se love ili se pak ulov ne evidentira, zbog čega je nemoguće pratiti stanje i zaštititi vrste, upozorava ta organizacija.