Nekategorizirano, Stajališta

Pravobraniteljica za djecu zahtijeva izmjene Kaznenog zakona

Svaki osmi osuđenik za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta koji je pravomoćno osuđen prošle godine kažnjen je radom za opće dobro, a samo jednom osuđeniku izrečena je, uz pravomoćnu presudu, zabrana rada s djecom, piše u četvrtak Jutarnji list.

Porazni su to podaci na koje je naišla pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i zbog njih od Ministarstva pravosuđa zatražila značajne izmjene Kaznenog zakona kako bi se počinitelji seksualnog nasilja nad djecom adekvatnije kažnjavali i nadzirali, navodi dnevnik.

Konkretno, pravobraniteljica zahtijeva pet promjena: zabranu izricanja rada za opće dobro osuđenim seksualnim zlostavljačima djece, automatsko izricanje zabrane rada s djecom uz pravomoćnu presudu za seksualno zlostavljanje ili iskorištavanje djece, zaštitni nadzor nad osuđenicima nakon što napuste zatvor, gonjenje zbog spolnog uznemiravanja djece po službenoj dužnosti te uvrštavanje djela grubog zanemarivanja brige o djetetovu zdravlju, u što ubraja i necijepljenje.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je Jutarnjem listu da još nije vidio pravobraniteljičine prijedloge, ali da mu “na prvu” zvuče logično.

“Nisam još vidio primjedbe pravobraniteljice, a na prvu mi ne izgleda loše to što predlaže. No, moram vidjeti sa stručnjacima u Ministarstvu koje mjere sud sada može izreći i treba li se što regulirati dodatno. Pravobraniteljica sigurno ima iskustva”, poručio je Bošnjaković.

Pravobraniteljica je prijedloge iznijela u javnoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona koja završava danas, a pokrenuta je nakon akcija inicijative #spasime i aktivistica za ženska prava kako bi se oštrije sankcioniralo nasilje u obitelji i nasilje nad ženama. Nakon isteka roka javnog savjetovanja, poručio je ministar, analizirat će sve prijedloge, donosi Jutarnji list. (Hina)