Aktivizam, Nekategorizirano

Praznine 2022: Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnim jezgrama Splita i Dubrovnika

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia i ove godine održava se projekt Praznine i to u Splitu od 28. veljače do 3. travnja 2022. te u Dubrovniku od 5. do 20. ožujka 2022.

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia i ove godine održava se projekt Praznine, koji je u 2020. i 2021. realiziran kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma. Projektom Praznine otvoreni su prostori u splitskoj gradskoj jezgri koji se ljeti koriste u turističke svrhe te su dani na korištenje umjetnicima i građanima “van sezone”, tijekom zimskog perioda.

Da bismo zaključili priču o Prazninama u Splitu, htjeli smo valorizirati odabrana umjetnička istraživanja pa smo pozvali nekoliko umjetnica i umjetnika koji su 2020. i 2021. godine bili uključeni u projekt, upoznali se s gradom i razvijali ideje, da osmisle umjetničke intervencije. Pozvani umjetnici/e su: Ledia Kostandini (Albanija), Driton Selmani (Kosovo), Tin Dožić (Hrvatska), Lana Stojićević (Hrvatska) i Verica Kovacevska (Sjeverna Makedonija).
Intervencije se izmjenjuju na tjednoj bazi, od 28. veljače do 3. travnja, a na različitim javnim i privatnim površinama u gradu. Cilj je site-specific instalacijama u centru i oko njega prikazati inovativna čitanja grada, te drugačije zamisliti javni prostor Splita i otvoriti ga kao prostor za umjetničko izražavanje i dijalog. Želimo da intervencije posluže kao medij za angažiranje građana u promišljanju svoje okoline i zamišljanju što ona može biti u odnosu na svoju prošlost i budućnost.
Ovogodišnje izdanje splitskih Praznina započinje sound art instalacijom Tina Dožića pod nazivom “Sva su kopna, ustvari, otoci. A svi otoci – plove.”, u ponedjeljak 28. veljače u 18 sati, ispred konobe Tri Volta (Dosud 9). Kompozicija će se puštati svakodnevno na navedenoj lokaciji između 17 i 18 sati, zaključno s 5. ožujka 2022.
Rad će biti emitiran i na community radiju KLFM (klfm.org) u petak, 4. ožujka u 17:30.

Ove godine program projekta organizira se i u Dubrovniku, u partnerstvu s Art radionicom Lazareti, gdje će se realizirati u formi kakva je održavana u Splitu ’20. i ’21. godine, pa će obuhvaćati Otvorene ateljee u kojima će boraviti domaći/e i regionalni/e umjetnici/e, kao i program Posvoji prostor u kojem su pozvani pojedinci, udruge i umjetničke organizacije i kolektivi da posvoje jedan od prostora i oblikuju svoj grad tijekom zimskih mjeseci.
Program u Dubrovniku započinje u subotu, 5. ožujka, a trenutačno je otvoren javni pozvi „Posvoji prostor“ za sve koji žele realizirati neku aktivnost u nekom od prenamijenjenih prostora u dubrovačkoj gradskoj jezgri.

Poveznica na javni poziv Posvoji prostor: https://culturehubcroatia.hr/hr/adopt-a-space-3/