Aktivizam, Nekategorizirano

Predstavljanje nezavisne kineske scene u ZKM-u, od 27. do 29. 9.

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) novu kazališnu sezonu otvara trodnevnim programom gostovanja kineskih umjetnika pod nazivom “Rezervoari vremena: bilješke s kineske nezavisne scene”, koji će od 27. do 29. rujna predstaviti hrvatskoj publici radove plesno-kazališnih skupina Living Dance Studio i Caochangdi Workstation.

Kako se ističe u najavi, gostovanje je suradnja ZKM-a i produkcijske kuće Eurokaz, i dio je Eurokazova manifestacijskog segmenta Eurijala.

Umjetničke organizacije Living Dance Studio i Caochangdi Workstation utemeljili su u Pekingu koreografkinja Wen Hui i multimedijski umjetnik Wu Wenguang.

Daleko od državnih subvencija i paradigmi, u svojim se radovima bave suvremenim životom Kine tijekom povijesti upisane u sjećanja još živih ljudi.

“Beskompromisno dokumentirajući i od zaborava pokušavajući spasiti zbivanja za vrijeme trogodišnje gladi, velikog skoka naprijed, poljoprivredne reforme i kulturne revolucije – političkih i povijesnih događanja druge polovice 20. stoljeća s dalekosežnim posljedicama, koje su kineske vlasti pokušale prikriti ili im barem dati lažno opravdanje, a i danas su nedodirljiv tabu – nastaju provokativni dokumentarni filmovi te hrabra umjetnička spajanja snimljene građe s visoko stiliziranim izričajima plesa”, stoji u najavi.

Program predstava, predavanja i filmova uključuje izvedbene projekte “Slušajući priče moje prabake”, “Autoportret: dijalog s majkom/Autoportret: samopoduka iz seksualnosti” i “Sjećanje”, te filmove “Zbog gladi: Wuov dnevnik br. 1”, “Ničija zemlja”, “Autoportret s tri žene”, “Dječje selo”, “Yun Zi” i “Djeca se ne boje smrti, boje se duhova”.