Aktivizam, Nekategorizirano

Prijatelji životinja: 10,5 milijuna životinja koristi se u pokusima, u RH 26.000

Prijatelji životinja podsjetili su u srijedu kako su na današnji dan 2005. oslobođeni i udomljeni polomljeni psi iz “afere bigl” na Veterinarskom fakultetu te upozorili na Izvještaj Europske komisije da se više od 10,5 milijuna životinja koristi u pokusima, a u Hrvatskoj 26 tisuća.

Udruga “Prijatelji životinja” u priopćenju je istaknula kako je, nažalost, u porastu broj pasa koji se koristi u pokusima što potvrđuje i najnoviji izvještaj Europske komisije sa statističkim podacima o broju, vrsti i svrsi upotrebe životinja u istraživanjima u 2018. u državama članicama EU i u Norveškoj.

Tako je, upozorili su, ukupan broj životinja korištenih u pokusima u europskim laboratorijima veći od 10,5 milijuna, od čega je 2018. u Hrvatskoj korišteno gotovo 26 tisuća životinja.

“U usporedbi s podacima iz 2015., zabrinjava povećanje korištenja pasa i primata u EU”, upozorili su Prijatelji životinja.

Do danas bez kaznene odgovornosti za traumatizirane biglove

Podsjetili su da su na današnji dan 2005. udomitelje dočekala 32 prestrašena i traumatizirana bigla na kojima su se na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu nelegalno obavljali pokusi lomljenja kostiju.

“Dio njih bio je polomljen, jedan bez oka, jedan bez anusa, s različitim neliječenim tegobama, a njihovi udomitelji morali su ih učiti hodati po travi i da se ne boje ljudi u bijelim kutama. Unatoč tim stravičnim činjenicama i podnesenim prijavama, nitko odgovoran za nabavu i provođenje pokusa do danas nije kazneno odgovarao”, upozorili su Prijatelji životinja.

Vjeruju da je ipak, zahvaljujući i tom strašnom primjeru bešćutnosti u korištenju životinja, došlo do pomaka jer se u prošlotjednom izvještaju Europske komisije navodi da Hrvatska 2016., 2017. i 2018. nije koristila pse za pokuse.

Ali, upozorili su Prijatelji životinja, Hrvatska je, nažalost, i dalje koristila golem broj najviše miševa, pa štakora, a potom, prema brojnosti, korišteni su i domaća perad, kunići, zebrice, ovce, svinje, konji, magarci i njihovi križanci te zamorci.

Također, podatci potvrđuju i porast broja domaćih ptica i svinja koji se koriste u pokusima, a porastao je i broj životinja koji se koriste u pokusima tzv. srednjeg intenziteta boli u kojima je patilo više od 16.000 životinja, više od 700 njih korišteno je za pokuse jakog intenziteta boli, a više od 1200 životinja nikada se nije oporavilo. Čak 46 posto životinja korišteno je u osnovnim istraživanjima koja ne podliježu nikakvoj zakonskoj obvezi, a gotovo polovica životinja podvrgnuta je postupcima s dvije najviše razine boli, umjerenom i jakom.

Prijatelji životinja istaknuli su da je Europska komisija, kako bi krenula prema konačnom cilju potpune zamjene životinja i kao odgovor na zahtjeve za što većom transparentnošću, pokrenula prvu statističku bazu podataka ALURES, koja nudi besplatan pristup za dobivanje više informacija o korištenju životinja za pokuse u EU-u. Podatke prikupljaju države članice i dostavljaju svake godine Europskoj komisiji.

“Smatramo da je takva razmjena podataka važan korak prema realnom uvidu koliki se broj životinja i u koje svrhe koristi i ubija u europskim laboratorijima, što je više od 150 godina bilo potpuno skriveno od javnosti. Hrvatska treba slijediti primjer Italije i potpuno zabraniti podvrgavanje životinja novim pokusima koji su klasificirani kao jaka razina boli za životinje”, poručili su Prijatelji životinja. (Hina)