Nekategorizirano, Stajališta

Prijatelji životinja: Propisati i (su)financirati obaveznu kastraciju pasa i mačaka

U povodu Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka, iz udruge Prijatelji životinja u utorak su pozvali gradove i općine da propišu i (su)financiraju obaveznu kastraciju te na isto potiču građane, upozorivši da je prekomjerno neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok njihova napuštanja, prenosi Hina.

“Prekomjerno neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja koje završavaju u prepunjenim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene, pregažene”, navode Prijatelji životinja u priopćenju.

Napominju da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo čak 420.000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja.

Bez kastracije stalni priljev napuštenih pasa i mačaka

Ističu da je u Hrvatskoj na tisuće napuštenih životinja, skloništa su prepuna štenaca i mačića, a bez kastracije ne može se zaustaviti njihov stalni priljev.

Naglašavaju da kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja te im olakšava suživot s ljudima, pa stoga veterinari taj, danas već rutinski zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te preporučuju kastraciju životinja prije prvog tjeranja.

Svjetlana Prodanović, veterinarka i koordinatorica projekta “Mreža za zaštitu životinja” udruge Prijatelji životinja, vrlo okrutnim smatra izbacivanje trudnih životinja na cestu gdje se ne mogu snaći, a udruge i volonteri krcati su životinjama i ne znaju gdje će s njima.

Kastracija sprječava patnju i smrt životinja

“Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje (su)financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu”, poručuje u priopćenju.

Podsjeća da je obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo 1995. kao događanje koje je pokrenula holivudska glumica Doris Day sa svojom organizacijom Doris Day Animal League.

Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

Prijatelji životinja nedavno su tiskali te poslali gradovima, općinama i ostalim institucijama relevantnima za provedbu Zakona o zaštiti životinja novu edukativnu brošuru Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka. U njoj nekontrolirano razmnožavanje skrbničkih pasa i mačaka navode kao najveći uzrok problema, što uz nemikročipiranje pasa najviše pridonosi populaciji napuštenih životinja.

Rješenje vide u kastraciji skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka, pri čemu lokalne zajednice pozivaju da propišu te financiraju kastraciju i na to potiču građane, kao obavezni način kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke.

300.000 kuna za besplatnu kastraciju na potresom pogođenim područjima

Ovoga mjeseca pokrenuli su i akciju “Dupla kuna za dupli spas”, kojom žele prikupiti novac za besplatnu kastraciju pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, a planiraju skupiti 300.000 kuna i time udvostručiti donaciju tvrtke Astra poslovni inženjering kako bi se kastriralo tisuću životinja.

Svi zainteresirani za besplatnu kastraciju psa ili mačke u veterinarskim ambulantama u Sisku, Petrinji i Glini mogu nazvati broj 095/4254-254 radnim danom od 9 do 16 sati, ili poslati SMS.

“Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju, da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi”, poručuju Prijatelji životinja.