Nekategorizirano, Stajališta

Prirodne katastrofe od 1900. odnijele osam milijuna života

 S ekonomskog stajališta najrazornije su poplave, koje su pričinile 38,5 posto ukupne štete.
S ekonomskog stajališta najrazornije su poplave, koje su pričinile 38,5 posto ukupne štete.

Kad su posrijedi ljudski životi, najpogubnija prirodna katastrofa su potresi koji su od 1900. odnijeli više od 2,3 milijuna života, odnosno 30 posto svih žrtava prirodnih katastofa.

S ekonomskog stajališta najrazornije su poplave, koje su pričinile 38,5 posto ukupne štete. Potresi su na drugome mjestu s 26 posto. Vulkanske erupcije uzrok su samo jedan posto sve štete.

Rezultati su to istraživanja znanstvenika Jamesa Daniella s Tehnološkog instituta u Karslruheu, koji je identificirao i s društvenoekonomskih aspekata analizirao 35.000 prirodnih katastrofa od početka 20. stoljeća. On posjeduje najveću bazu podataka o prirodnim katastrofama i njihovim posljedicama u svijetu, a rezultate istraživanja je predstavio na sastanku Europske geofizičke unije u ponedjeljak u Beču.

Od početka 20. stoljeća “broj smrti od prirodnih katastrofa ostao je iznenađujuće konstantan. One u prosjeku odnose 50.000 života godišnje”, rekao je Daniell. No u međuvremenu se svjetska populacija dramatično povećala.

Najsmrtonosnija prirodna katastrofa je velika poplava u Kini koja je 1931. godine odnijela oko 2,5 milijuna života.

Potres, cunami i posljedična nuklearna kriza u Japanu 11. ožujka 2011. “najskuplja” je prirodna katastrofa s 335 milijardi dolara izravne štete.