Aktivizam, Nekategorizirano

Otvorenje izložbe i programa ‘Pametniji grad 3.0’

Kako misliti zajednicu i solidarnost u trenutku nakon prirodne katastrofe pitanje je, tema i kontekst kojim se bavi ovogodišnji program Bacača sjenki “Pametniji grad : Feniks ili Apokalipsa?”. Program će se održavati od 25. studenog do 14. prosinca u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, online te u KIC-u – navodi u priopćenju udruga Bacači sjenki.

Na primjeru Skoplja, Europske Brazilije, koju su Ernest Weissman, Kenzo Tange, Radovan Mišćević i Fedor Wenzler uz pomoć političara i stvaraoca iz cijelog svijeta podarili glavnom gradu Makedonije, mislimo svijet nakon kataklizme, potresa, poplave, uragana ili tsunamija uz pomoč stručnjaka iz Čilea, Kanade, Maroka, Sjedinjenih država Amerike, Nepala, Makedonije, Italije, Turske i Hrvatske.

Program počinje otvorenjem intermedijalne instalacije “Skoplju” 25. studenog u 18 h u velikoj dvorani Pogona – Jedinstvu. Posvećena je obnovi grada Skoplja, a slijede je online i uživo predavanja, filmske projekcije i okrugli stolovi.
Već u subotu 26. studenog od 14.45h na Facebook kanalu Bacača sjenki možemo pratiti predavanja arhitekata iz Kanade, Nepala i Maroka o potresima u Agadiru (1960.), Katmanduu (2015.) te posljedicama uragana Katrine na New Orleans. Predavanja nas višemotrišno uvode u sve aspekte obnove ovih gradova, daju politički i širi društveni kontekst obnova i probleme koje svaka od tih obnova ima.

Izložba koju se otvara u petak 25. studenog priziva svojim fotografijama, filmovima, i zvukom (autor zvuka skladatelj Stanko Juzbašić), i moment prirodne kataklizme i procese obnove Skoplja uz prigodni homagge umjetniku, aktivisti, performeru i edukatoru Josephu Beuysu, koji je davne 1981 inspiriran razornim potresom u Irpiniji u Italiji ostvario instalaciju “Potres u palači”.

U Kulturno informativnom centru KIC u Zagrebu, u okviru filmske selekcije programa, više puta će biti prikazan dugometražni dokumentarni film Veljka Bulajića, legendarni, “Skopje 63” u produkciji Vardar filma i Jadran filma a zahvaljujući posudbi Hvratske i Makedonske kinoteke. Film je nedavno, ove godine, na posebnoj projekciji reprizno prikazan na festivalu u Cannesu.

Dana 02. studenog program čine predavanja arhitekata iz Skoplja, a 03. studenog tribina “Možemo li uopće danas biti solidarni?” na kojoj će se razgovarati o mogućim razlozima nepostojanja sustavne obnove grada Zagreba i Sisačko – moslavačke županije.

Program zatvaraju predavanja stručnjaka iz Sjedinjenih Država, Turske i Čilea o procesima obnove i sanacije gradova te o protupotresnoj gradnji u Valaparaisu, Kaliforniji i Istanbulu, 12. studenog.

Program su osmislili i provode Boris Bakal, prof. Sandra Uskoković, Stanko Juzbašić, Mare Šuljak, Hrvoje Podobnik Gero i mnogi drugi.
Program ima podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju Grada Zagreba.