Aktivizam, Nekategorizirano

“Čije je što?” – online edukacijski program za mlade o angažiranoj i novomedijskoj umjetnosti

Udruga 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost upućuje poziv mladima do 25 godina starosti na sudjelovanje na novom projektu sufinanciranom iz sredstava Europskog socijalnog fonda pod nazivom Umjetnost i kultura online “Čije je što?”.

Projekt se sastoji od niza besplatnih online radionica i diskusija s osam suvremenih likovnih umjetnika i jednim ciklusom dokumentarnog filma. Cilj projekta je približiti mladima diljem Hrvatske suvremenu društveno angažiranu i novomedijsku umjetnost kojom će im se probuditi kritička svijest za društvene teme kojima se bave umjetnici-voditelji radionica. Sve aktivnosti uključuju participativan pristup kako bi se mladima što bolje približile metode i teme konceptualne i novomedijske suvremene umjetnosti te unaprijedile njihove intelektualne i kreativne vještine.

Umjetnička praksa devet umjetnika-voditelja Siniše Labrovića, Vanje Babića, Tina Dožića, Luane Lojić, Katerine Duda, Mirjane Vodopija, Pauline Jazvić, Bojana Mrđenovića i Dine Pokrajac obilježena je radom u različitim medijima, no zajednička nit vodilja sviju jest društvena angažiranost i kritičnost. Njihovi radovi reflektiraju temu pripadnosti (Čije je što?) fokusirajući se na nekoliko koncepata: pitanje građanskog statusa, nacionalno pitanje i pitanje teritorija, etičko pitanje – religijsko, kulturno, političko te konačno, pitanje brige i njege.

Online edukacijski program u trajanju od listopada 2022. do veljače 2023. godine sastojat će se od niza diskusija i radionica umjetnika s mladima. One će se događati ili kao dio proizvodnje umjetničkog djela (gdje će sudionici biti aktivno uključeni u umjetnički rad te zajedno s umjetnikom proizvoditi dijelove tog rada) ili kao popratne diskusije i radionice uz izložbe na kojima će imati priliku upoznati umjetnost kroz ‘oči’ samog umjetnika. Na taj način će u intenzivnoj interakciji kroz verbalno ili likovno izražavanje imati priliku reflektirati na goruće društvene teme koje određeni rad interpretira.

Ciljana skupina ovog projekta su mladi do 25 godina diljem Hrvatske, s posebnim naglaskom na mlade u Kutini te južnoj Istri budući da dva umjetnička rada direktno propituju aktualne teme na ova dva područja. Stoga će tamošnji mladi biti direktno uključeni u razvoj i nastanak umjetničkih istraživanja koja prethode izradi ovih radova.
Mladi iz različitih dijelova Hrvatske su pozvani da sudjeluju i u svim ostalim aktivnostima kako bi im se pružila mogućnost da se virtualno upoznaju sa svojim vršnjacima te smanji njihov osjećaj socijalne isključenosti.

Za više informacija javite se na e-mail adresu: galerija906090@gmail.com / www.udruga906090.org.