Aktualno, Nekategorizirano

Besplatna online radionica scenarija FILMSKI LABIRINT (55+)

Otvorene su prijave za besplatnu radionicu pisanja i izrade scenarija, organiziranu u sklopu projekta Filmski Labirint. Radionica će trajati 3 dana (13., 14. i 21. svibnja 2023.) po tri sata dnevno (10-13 sati) i održat će se online. Radionica je prilagođena odraslim osobama starijima od 55 godina koji imaju naglašene afinitete prema filmu i pisanju i primati će ukupno 15 polaznika/ca – navodi se u pozivu Bacači sjenki.

Po završetku radionica, polaznici će steći osnovno znanje za izradu vlastitog scenarija za kratki film, bio on igrani, dokumentarni ili hibridni. Voditelj radionice je Uroš Živanović, iskusni scenarist i filmaš.

Dobrodošli su svi sa svojim već postojećim materijalima ili samo idejama koje žele realizirati u obliku konkretnog scenarija.

Bit će dovoljno da razmislite o čemu bi vi snimili film, dokumentarni/igrani/hibridni. I predložila bih da izdvojite neku fotografiju ili neki predmet oko kojeg možete zavrtiti priču. Filmovi su uglavnom o odnosima, a odnosi se grade kroz događaje koje pamtimo. A ti događaji i memorija često nam se vraćaju preko nekih predmeta/memorijabilija. Oni su jako zahvalno filmsko sredstvo. Eksternaliziraju unutarnje osjećaje, a kao simbol zahvalna su vizualna metonimija kompleksnog, širok i dubok fenomena kojeg nazivamo odnos (ili povijest nekog odnosa).

To može biti odnos s vašim bližnjim iz familije, s vašim dalekim rođakom, susjedom, cvjećarom, modelom s reklame, stupom na uglu ulice u koji se zabilo pola susjedstva, neizmijenjenom žaruljom u špajzi, omiljenoj lijevoj čarapi u utrobi veš mašine, kućnim ljubimcem vaše obiteljske liječnice, vječno zauzetoj klupici na kojoj ste se prvi put poljubili ili bilo čemu. Sam odabir već stvara odnos. Ako ništa, onda trenutni između gledatelja i autora koji mu predstavlja priču o akteru svog filma.

Pridružite nam se na interaktivnim raspravama, gledanju filmova i još mnogo toga: poboljšajte vještine kritičkog mišljenja te filmske i medijske pismenosti, uključite se u poticajne rasprave i širite svoje kulturno razumijevanje.

Prijavite se preko formulara https://forms.gle/R783qfs2kxat1psM8 ili direktno e-mailom (hana.bacacisjenki@gmail.com) u koji je potrebno napisati: ime i prezime, broj mobitela i datum rođenja.

Facebook najava