Nekategorizirano, Svijet

UNICEF Hrvatska prikuplja pomoć za stradalu libijsku djecu

UNICEF Hrvatska prikuplja pomoć za stradalu djece Libije, u kojoj su katastrofalne poplave odnijele tisuće života a preživjeli su ostali bez ičega, pa je pokrenut humanitarni apel za pomoć.

UNICEF Hrvatska poziva na doniranje online na www.unicef.hr ili na UNICEF-ov broj računa HR9223600001501092532 poziv na broj 2365-982 model 00.

Razmjeri tragedije su ogromni, stotine tisuća djece i obitelji ostali su bez ičega i hitno trebaju pomoć, siguran smještaj, hranu, pitku vodu i medicinske potrepštine. Vaša donacija može spasiti živote, poručuju iz UNICEF-a Hrvatska.

Podsjećaju da je razarajuća oluja Daniel uzrokovala nezapamćene poplave, bujice i odrone koji su nemilosrdno uništili sve pred sobom. I dalje je posebno kritično u području libijskog grada Derne, gdje je vodeni val, nastao nakon puknuća brana, sa zemljom sravnio čitave gradske četvrti. Procjenjuje se da je poginulo više od 12.000 ljudi, među kojima velik broj djece, a više od 10.000 smatra se nestalima.

UNICEF je od prvoga dana na terenu gdje danonoćno spašava živote najugroženije djece i obitelji. No potrebe rastu iz dana u dan, uz rastući broj poginulih, posebno zabrinjava porast djece koja su izgubila roditelje ili ostala odvojena od obitelji, bez ikakve zaštite.

UNICEF je do sada pokrenuo opskrbu pitkom vodom, dostavu prehrambenih i zdravstvenih potrepština, potragu, zaštitu i spajanje djece s preživjelim članovima obitelji, osnivanje centara u kojima djeca mogu sigurno boraviti, igrati se i primiti psihološku pomoć, kao i mnoge druge aktivnosti. Poduzimaju se hitne mjere sprječavanje kolere i drugih zaraznih bolesti, ali i obnove ključne infrastrukture, u prvom redu bolnica, sanitarnih stanica te pristupne cestovne infrastrukture koja može ubrzati dostavu pomoći koja, zahvaljujući donacijama, spašava živote, stoji u priopćenju. (Hina)