Nekategorizirano, Svijet

Za smrt migranata međusobne optužbe njemačke organizacije i libijske obalne straže

libija_crNjemačka organizacija kaže da je brod Sea-Watch 3 došao na poziv talijanske obalne straže kako bi pokušao spasiti migrante s gumenog čamca koji je tonuo, tridesetak nautičkih milja od Libije.

Po njemačkoj organizaciji, brod libijske obalne straže stigao je na poprište nesreće gotovo istovremeno kad i Sea-Watch 3 i počeo ukrcavati migrante na palubu, prenosi Hina.

Međutim, grubost posade dovela je do panike pa su neku migranti zbog toga pali u vodu a libijski je brod otišao u punoj brzini, kazala je njemačka organizacija.

Libijska služba optužuje pak njemački brod koji je po njima svojom nazočnošću stvorio paniku i konfuziju među migrantima.

– Svi su željeli na njemački brod. Čak i oni koji su spašeni i ukrcani na brod libijske obalne straže skočili su u more kako bi se dokopali Sea-Watcha koji je ignorirao zapovjedi da se udalji – rekao je libijski general Ajub Kacem.

Na kraju su njemački spasioci uspjeli na brod ukrcati 58 migranata ali i pet beživotnih tijela, među kojima jednog djeteta koje nisu uspjeli reanimirati.