EHO, Nekategorizirano

Projekt za bolje prekogranično upravljanje Europske Amazone

amazona_crU Noskovcima pored rijeke Drave službeno je pokrenut 2,5-godišnji EU Interreg projekt „coop MDD“. Cilj projekta je uskladiti prakse upravljanja između 12 zaštićenih područja u pet zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija i Hrvatska) kako bi se osigurala ekološka cjelovitost budućeg jedinstvenog UNESCO prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD) – izuzetnog Europskog riječnog krajolika također poznatog kao “Europska Amazona”.

Protežući se kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, riječni krajolik donjih tokova Drave, Mure i Dunava tvori 700 kilometara dug „zeleni pojas“ koji povezuje gotovo milijun hektara dragocjenog prirodnog i kulturnog krajolika u jedan od europski najvažnijih riječnih koridora. Gotovo 25 godina nevladine organizacije i tijela javnih vlasti rade na zaštiti ovog jedinstvenog krajolika, a sada se poduzimaju završni koraci te je u svim zemljama u tijeku proces službene nominacije za UNESCO.

Zdravi i dinamični riječni ekosustavi pružaju brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i mogućnosti za održiv načina života. Iz resursa kao što su čista voda, ribe i drvo do prirodnog okoliša koji pruža osnovu za turizam i rekreaciju. Osim toga, prirodna poplavna područja uz rijeke štite stanovništvo i sela apsorbirajući visoke vode tijekom poplava. Kako bi se održivo upravljalo TBR MDD za dobrobit lokalnog stanovništva i vrsta koje ovise o njemu, kao što su veoma ugroženi orao štekavac ili crna roda, zaštićena područja trebaju uskladiti prakse upravljanja kojima će osigurati ekološku cjelovitost i transnacionalnu povezanost ekosustava.

Važan dio uspjeha TBR MDD-a bit će prepoznavanje i aktiviranje lokalnog stanovništva koje živi duž TBR MDD u upravljanju „njihovog“ rezervata biosfere i osiguravanju njihove potpore za održivi razvoj regije. U tu svrhu će se duž TBR MDD uspostaviti mreža od 8 Riječnih škola, koje će ponuditi podršku edukaciji školske djece i lokalnog stanovništva kroz inovativne sadržaje i iskustva te također potaknuti razumijevanje važnosti zaštite prirodnih vrijednosti „Europske  Amazone“.

Hrvatski partneri u projektu su Javne ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova prirode iz Virovitičko-podravske županije, Koprivničko-križevačke županije i Osječko-baranjske županije te WWF Adria.