Hrvatska, Nekategorizirano

WWF Adria: Iskapanje sedimenta na Dravi se nastavlja, sud odbio privremenu mjera zaustavljanja radova

Iz WWF-a Adria izvijestili su da se iskapanje sedimenta na Dravi, u općini Petrijevci, nastavlja jer je Upravni sud u Osijeku odbio zahtjev okolišnih organizacija za privremenim zaustavljanjem radova.

“Iako Upravni sud u Osijeku nije zaustavio iskapanje sedimenta iz Drave, nadamo se da će u daljnjim koracima procesa prepoznati manjkavost postupka i kršenje zakona. Kao što smo mogli svjedočiti posljednjih dana, procedure donošenja pojedinih odluka vezanih za okolišne postupke ponekad su u službi pogodovanja, a ne u službi očuvanja okoliša”, rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Iako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u slučaju iskapanja sedimenta na Dravi u općini Petrijevci donijelo rješenje kako studija procjene utjecaja na okoliš i glavna ocjena za ekološku mrežu nije nužna, isto to ministarstvo, 28. svibnja donijelo je rješenje da je za komercijalno iskapanje šljunka u općini Darda, nešto nizvodnije od Petrijevaca, ipak potrebna izrada glavne ocjene za ekološku mrežu, priopćili su iz WWF Adria.

“Pitamo se kako je moguće da za dva zahvata, čija je baza eksploatacija sedimenta, i koji se nalaze na višestruko zaštićenim područjima Drave, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donosi tako nedosljedna rješenja”, upitala je Španiček i istaknula da upravo sustav procjene utjecaja na okoliš osigurava da posljedice zahvata, kao što je iskapanje šljunka i pijeska, ne naprave više štete nego koristi.

Iz WWF Adrija naglasili su da očekuju dosljednu primjenu propisa i zakona u svim slučajevima intervencija u okoliš i na tome će, kažu, inzistirati.

Podsjetili su da su WWF Adrija, Zelena akcija, udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode početkom svibnja podnijele tužbu Upravnom sudu u Osijeku protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojoj su, između ostalog, zatražili i izdavanje privremene mjere zabrane iskapanja sedimenta.

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 26. ožujka izdalo je rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 kubnih metara sedimenta iz Drave kod općine Petrijevci u blizini Osijeka, “s ciljem smanjenja rizika od poplava”, bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu. (Hina)